Trei motive pentru care finanţele României sunt în pericol

Prezent recent la o conferinţă, ministrul agriculturii Daniel Constantin a arătat că un acord cu Fondul Monetar International este necesar. pentru că „in 2016, presiunea pe buget va fi imensă”.

Care sunt motivele pentru care finanţele României sunt în pericol? Vedeţi în continuare.

1. Reducerea taxelor pune o presiune pe buget de aproape 8 miliarde de lei, reprezentând 3,3% din totalul veniturilor bugetare preconizate pentru acest an și peste 1% din PIB. Aşadar, reducerea TVA care va intra în vigoare la 1 ianuarie vine cu un minus la buget estimat de 7,7 miliarde de lei.

Cu toate acestea, statul se aşteaptă ca reducerea TVA să aibă efecte benefice în economie, care să-i aducă încasări la buget de aproximativ 2,3 miliarde de lei.

Aşadar, dacă tragem linie, impactul net în urma reducerii TVA este de aproximativ un miliard de euro, respectiv 5 miliarde de lei.

2. Criza imigranţilor. Deşi presiunea pe buget nu pare mare la prima vedere, totuşi, în cazul în care se va decide că statele care nu acceptă cotele obligatorii de refugiaţi vor suferi reduceri ale fondurilor europene, atunci România ar trebui să se îngrijoreze dacă se hotărăşte să nu accepte decât 1.785 de refugiaţi. Astfel, din punct de vedere financiar, avem de ales între două rele: ori ne taie din fonduri, ori dăm noi mai mulţi bani.

În cazul în care acceptăm să-i primim pe toţi cei aproape 7.000 de refugiaţi, suma care se vehiculează este aproape 100 de milioane de lei, şi asta fără a lua în calcul și costurile cu suplimentarea numărului de angajați MAI cu 6.485, recent acceptată de CSAT. Aceştia ar mai costa în plus încă 100 de milioane de lei, pe o perioadă de 10 luni, conform simulărilor Guvernului. În realitate, sumele ar putea fi şi mai mari.

3. Anul 2016 este an electoral. Un ultim motiv major pentru care finanţele României sunt puse în pericol este faptul că anul 2016 este an electoral, iar tentaţia politicienilor de a pune în aplicare măsuri cu tentă populistă este mare. Asta cu atât mai mult cu cât mai există, în afară de reducerea TVA, o serie de măsuri care s-au adoptat deja şi care presupun cheltuieli mai mari de la buget: majorarea alocaţiilor pentru copii, restituirea în instanţă a salariilor bugetarilor, majorarea salariului minim.
Aşa cum ziceam mai sus, în afară de aceste motive clare care pun în dificultate bugetul României din 2016, mai există îngrijorări privind climatul extern.

Recent, Peter Praet, economistul-șef al Băncii Centrale Europene a semnalat faptul că riscurile privind economia globală au crescut semnificativ şi că instituţia pentru care lucrează şi-a reviziut în scădere prognozele economice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed