Turcii au boicotat restaurantele și cafenelele. „Aceasta nu e inflație, e profit”

Mai multe persoane din Turcia au lansat un apel, pe rețelele de socializare, la boicotarea cafenelelor și a restaurantelor în weekend, din cauza creșterii prețurilor. Printre cei care au susținut campania pe rețelele de socializare, anunțată cu hashtag-ul #fahisyemeğeBOYKOT (boicotarea alimentelor la prețuri excesive), s-au numărat expertul în economie İris Cibre și jurnaliștii Cengiz Erdinç și Sevilay Yılman, scrie zaman.ro.

„O jumătate de porție de kebab de pui nu poate costa 200 TL. Un singur bol de supă de linte nu poate costa 200 TL. Aceasta nu este inflație, este profit!”, a scris Erdinç pe rețelele de socializare.

„Este o mişcare populară. Oamenii s-au săturat şi reacţionează”, a afirmat Iris Cibre, expertă în finanţe şi iniţiatoarea acestui apel la boicot, lansat numai pentru acest weekend, care a avut sute de mii de distribuiri pe reţelele sociale.

Pentru Iris Cibre, factorul declanşator a fost suma de 880 de lire (25 de euro) pe care a plătit-o la mijlocul lunii aprilie pentru un fel de mâncare şi o cafea într-un bistro de cartier pe care îl frecventa deseori la Istanbul.

„În urmă cu zece luni, am plătit 345 de lire (aproape 10 euro) pentru acelaşi fel de mâncare şi o cafea. Asta înseamnă o creştere de 155% calculată în lire. Chiar şi în dolari, creşterea este de 80%. Nu am cunoscut o astfel de inflaţie”, a transmis Iris Cibre.

Salariul minim net în Turcia este de 17.000 de lire (489 de euro).

„Sunt conştientă de costurile ridicate, precum şi de politicile proaste ale Guvernului care sunt la originea acestei situaţii, dar nimic nu justifică preţurile care depăşesc inflaţia”, a mai precizat Iris Cibre.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed