Ucraina. România își retrage personalul din ambasada de la Kiev

România își repatriază familiile diplomaților din ambasada României la Kiev, de teama începerii războiului, informează Antena 3.

Țara noastră nu este prima care își retrage personalul neesențial de la Kiev.

Rând pe rând, țările occidentale își scot oamenii din Ucraina.

Ambasada SUA la Kiev a ordonat, sâmbătă, retragerea personalului său neesenţial, conform unui anunţ pe Twitter, relatează AFP.

“Astăzi, Departamentul de Stat a ordonat plecarea angajaţilor americani neesenţiali ai Ambasadei, din cauza unor rapoarte continue despre o prezenţă militară sporită rusă la graniţa cu Ucraina, indicator al unei potenţiale acţiuni militare semnificative”, a anunţat ambasada de la Kiev.

“Cetăţenii americani din Ucraina ar trebui să fie conştienţi de faptul că guvernul nu va putea să-i evacueze în cazul unei ofensive ruse care ar putea începe oricând şi fără avertisment”, a notat sursa citată.

Și Rusia a început să-şi reducă prezenţa diplomatică în Ucraina, anunţând sâmbătă că se teme de “provocări” din partea autorităţilor ucrainene sau din “alte ţări”, informează AFP.

“De teamă de posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a ţărilor terţe, am hotărât într-adevăr o anumită optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, diplomaţia ucraineană a anunţat că este “extrem de important să se păstreze calmul”.

“În acest moment, este extrem de important să păstrăm calmul, să ne consolidăm în interiorul ţării, să evităm actele care destabilizază situaţia şi provoacă panică”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe ucrainean.

Ministerul belgian de Externe a anunţat, sâmbătă, că îşi sfătuieşte cetăţenii să părăsească Ucraina şi le recomandă să nu călătorească în această ţară.

“Se recomandă insistent cetăţenilor care se află în prezent în Ucraina, şi a căror prezenţă nu este absolut necesară, să părăsească ţara”, precizează ministerul pe site-ul său. “Orice călătorie pe teritoriul ucrainean este puternic descurajată”, adaugă sursa citată.
Ministerul recomandă cetăţenilor săi care nu pot părăsi ţara să se înregistreze pe site-ul Travelers Online, către care furnizează linkul, pentru a beneficia de consiliere.
“Dacă situaţia se înrăutăţeşte, o evacuare din Ucraina nu poate fi garantată. Prin urmare, este indicat să părăseşti ţara atâta timp cât mai este posibil”, avertizează guvernul belgian.
“Situaţia este extrem de imprevizibilă. În cazul unei deteriorări bruşte, mijloacele de comunicaţie din Ucraina, cum ar fi traficul de internet şi telefonie, pot fi serios perturbate. Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea aeroporturilor şi ar putea împiedica călătoriile aeriene către, dinspre şi în interiorul Ucrainei”, anunţă Ministerul de Externe.
Un război în Ucraina ar putea izbucni “oricând”, a avertizat vineri Washingtonul, care a cerut cetăţenilor săi să părăsească ţara. Mai multe ţări UE, inclusiv Estonia şi Lituania, au emis, de asemenea, instrucţiuni pentru a părăsi Ucraina.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed