Udrea: Sunt sub asediu mediatic doar pentru că mă zbat să fac câte ceva pentru infrastructură

0

Udrea scrie că succesul economic al României stă în investițiile în infrastructură și recunoaște că, în ultimi 20 ani, „nu s-au făcut foarte multe lucruri”.

Ea spune că a povestit şi unor oficiali străini că presa română o atacă din cauza acestor investiţii, iar reacţia acestora a fost una de stupefacţie. „Culmea este că, atunci când chiar se face ceva, când rezultatele chiar pot fi cuantificate, mass media şi opoziţia încearcă să explice românilor că . La o întâlnire din afara ţării, îi povesteam unui ministru dintr-o ţară mai dezvoltată decât România cu ce probleme mă confrunt din partea presei. Acestuia nu-i venea să creadă că, pentru simplul fapt că sunt ministrul care a demarat cele mai mari obiective de investiţii după 1989 ca volum, sunt atât de criticată. Pentru el era greu de înţeles cum opoziţia şi mass media pot ataca însuşi principiul investiţiilor, mai ales în contextul crizei economice. M-a întrebat dacă opoziţia şi mass media ştiu că investiţiile creează locuri de muncă, aduc taxe şi impozite la bugetatul stat, scad presiunea pe bugetul asigurărilor sociale şi, până la urmă, dezvoltă infrastructura. I-am spus că nu-i bănuiesc a fi , ci mai degrabă (am folosit, desigur, un eufemism în discuţia cu oficialul respectiv)”, relatează democrat-liberala.

Ministrul mărturisește că, de câteva zile, are sentimentul că se află sub un asediu mediatic „doar pentru că, în loc să se complacă în starea abulică de până în 2008, se zbate să facă câte ceva”. „Altfel nu-mi explic de ce Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii este atât de criticat. Sunt aproape 4 miliarde de euro care merg către zonele în care clivajul dintre urban şi rural este cel mai semnificativ. Faptul că investim în zone care nu s-au bucurat până acum de atenţia celorlalte Guverne este, în ochii unora, o greşeală”, spune Udrea.

Ministrul își exprimă nemulțumirea și față de reacțiile reprezentanților opoziției – „mânuitorii de vorbe otrăvite din PSD şi PNL”, care au criticat investiţiile din Suceava şi Botoşani pe motivul că nu avem nevoie acum de drumuri judeţene şi locale. „Semn că singurul principiu după care se ghidează este atât de greşitul . Nu, domnilor, 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 150 de kilometri de drum judeţean şi a 190 de kilometri de drumuri de interes local reprezintă o prioritate pentru această parte a ţării. Creează sute de locuri de muncă, în două judeţe puternic afectate de şomaj, şi oferă perspective de dezvoltare durabilă”, își justifică Udrea demersurile.

Ea califică drept absurde și acuzaţiile privind alocările de fonduri pe criterii politice, opinând că aceste acuzații indică ruptura care există între Victor Ponta şi primarii săi din partid care beneficiază de finanţări din partea MDRT. „PNDI nu este o ambiţie personală pe care o am. Este o necesitate. Ieşirea din criză se va face doar prin investiţii, nu prin demagogie de talk-show-uri tv, pentru care USL a început să se specializeze”, mai spune ministrul.

Udrea susține că, în timp ce în guvernarea PNL au fost contractați sub 2% din fondurile europene prin POR, în vara lui 2011 „se va încheia semnarea tuturor contractelor pe fonduri europene. 4,3 miliarde de euro care vor intra în România în următorii doi ani”. „Sigur, contractarea nu înseamnă şi absorbţia fondurilor europene. Trebuie ca proiectele să fie puse şi în practică, pentru ca banii europeni să vină. Pentru a da un exemplu: nu este suficient să semnezi acte pentru reabilitarea unui spital, trebuie ca procesul să fie şi derulat pentru a obţine banii europeni. Sarcină care cade în seama administraţiei locale. Din acest punct de vedere, Botoşaniul este un exemplu”, arată Udrea.