UE trebuie să-şi regândească total relaţia cu Rusia

Într-un discurs susţinut la Asociaţia austriacă pentru politică externă, Van Rompuy a evidenţiat două obiective principale pe care Europa unită încearcă să le rezolve în prezent cu partenerii americani: reducerea dependenţei de gazele ruseşti şi încheierea unui acord transatlantic privind comerţul liber şi investiţiile.

 

‘În ultimul deceniu, am investit foarte mult în relaţiile bune cu Rusia (sprijinind aderarea sa la OMC, oferindu-i Parteneriatul pentru modernizare). Din păcate, altele au fost obiectivele Rusiei, ea încercând să refacă o lume din trecut. Dar trecutul nu se întoarce’, a spus înaltul oficial UE.

Criza legată de Ucraina reprezintă, în opinia sa, ‘un motiv serios de îngrijorare, întrucât pune în pericol pacea şi securitatea pe continentul european, reînvie amintirile unor pagini de istorie despre care se credea că au rămas demult în trecut’.

Semnarea părţii politice a Acordului de asociere dintre UE şi Ucraina a fost un semn al recunoaşterii ‘aspiraţiilor poporului ucrainean de a trăi într-o ţară, care se ghidează după valorile democraţiei şi supremaţiei legii’, a menţionat Herman Van Rompuy, potrivit căruia Acordul de asociere la UE nu îi este oferit Ucrainei în mod gratuit. Ţara care semnează acest document trebuie să îndeplinească o serie de criterii stricte şi angajamentele asumate.

În acest context, el amintit că UE a acordat Kievului asistenţă macrofinanciară, eliminând barierele vamale pentru produsele ucrainene în Europa şi a garantat un împrumut din partea FMI. Dar Ucraina trebuie să parcurgă drumul greu al reformelor, un proces în care acordul cu UE va avea rol de busolă, a încheiat preşedintele Consiliului European.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed