Uitati de Ucraina. Teritoriul vital pentru americani, pentru care Rusia e gata sa scoata armele

Într-o lume „inundată” de petrol, în care prețul aurului negru a scăzut sub 50 de dolari pe baril, s-ar părea că interesul pentru rezervele de petrol și gaze din Arctica ar trebui să fie reduse. Însă, nu este nici pe departe așa.

 

Mai mult decât atât, rezervele de petrol din Arctica sunt vitale pentru viitorul Americii, după cum se arată într-un raport publicat recent, citat de Business Insider. În plus, importanța regiunii arctice pe scena mondială crește rapid pe măsură ce regiunea se deschide către comerțul global, turism, industria minieră și pescuit.

 

Schimbările climatice, tehnologice și geopolitice au adus modificări uriașe, atât bune, cât și rele, în această zonă care numără o populație de aproape 4 milioane de locuitori. Cele opt națiuni care dețin teritoriu în Arctica, printre care și Statele Unite, ar trebui să ajute populația din zonă să acceadă la cele mai recente inovații tehnologice ale secolului al XXI-lea, dar, în același timp, trebuie să respecte drepturile populațiilor indigene care prefera să trăiască după regulile trecutului. Sectorul privat, care generează locuri de muncă și oportunități economice, joaca un rol cheie în crearea viitorului regiunii, spun jurnaliștii americani.

 

Raportul, realizat de Consiliul Național al Petrolului, arată că rezervele de petrol și gaze ale Arcticii, care reprezintă peste 20% din rezervele mondiale, vor trebui exploatate în următorii 30 de ani pentru a satisface cererea internă a SUA. Având în vedere ritmul greoi de acordare a licențelor și de explorare, procese ce pot dura de la 10 la 15 ani, autorii susțin că nu este niciodată prea devreme ca SUA să se gândească la modul în care pot fi gestionate acele rezerve arctice, notează Business Insider.

 

Anul trecut, președintele SUA, Barack Obama, a elaborat o schiță de priorități ale SUA în regiunea arctică și un plan pentru a le pune în aplicare. Aceasta implică activitatea de 39 de agenții federale concentrată pe securitatea națională, siguranța navigației, infrastructură pentru a sprijini siguranța publică, securitate economică, protecția comerțului maritim și conservarea mediului arctic.

 

Rusia sugerează că va apela la arme

 

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, săptămâna trecută, că Moscova consideră posibil să utilizeze mijloace militare pentru a-şi apăra interesele naţionale în Arctica.

 

„Ţările dezvoltate care nu au acces direct în regiunile arctice iau măsuri politice, economice şi militare pentru a pătrunde în Arctica (…). Prezenţa militară permanentă în Arctica şi posibilitatea de a apăra interesele noastre de stat prin mijloace militare face parte din politica noastră privind garantarea securităţii naţionale a Rusiei”, a declarat oficialul rus, la o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

 

Potrivit acestuia, „Arctica devine un centru mondial de producţie a hidrocarburilor şi un nod important de comunicaţii”. În plus, Șoigu a mai afirmat că Rusia îşi consolidează poziţiile în Arctica pe toate fronturile: atât militar-politic, cât şi economic-financiar.

 

„În prezent, în regiunea arctică se formează o gamă largă de potențiale ameninâări și provocări pentru țara noastră. În acest sens, una din priorităţile Ministerului Apărării este dezvoltarea infrastructurii militare în această zonă”, a adăugat ministrul rus. De asemenea, este planificată extinderea contingentului militar al Rusiei din zona arctică şi consolidarea trupelor de graniţă din subordinea FSB în zonă.

 

Șeful statulu rus, Vladimir Putin, a cerut, în luna aprilie a anului trecut, să fie creat în Arctica un sistem de baze formate din nave de suprafaţă şi submarine de nouă generaţie, precum şi să fie consolidată apărarea graniţelor în regiune. Totodată, în regiunea Murmansk, în arhipelagul Franz Josef, Novaia Zemlia, insula Vranghel şi capul Schmidt urmează să fie desfăşurate radare şi instalaţii de ghidare.

 

Cinci țări dețin cele mai multe drepturi asupra rezervelor de petrol și gaze ale Arcticii: Rusia deține 60%, fiind urmată de SUA cu 20%, Groenlanda (9%), Canada (7%) și Norvegia (5%).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed