Un deputat UDMR susţine că modificările la Codul Muncii au fost cerute de FMI

0

„Din informaţiile primite de la Guvern această modificare intervine acum, din cauză că Guvernul a promis FMI că vor face modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza piaţa muncii, relaţiile de muncă”, a declarat Kerekes. Politicianul maghiar a mai spus că în discuţiile avute cu premierul Emil Boc cu parlamentarii UDMR s-a pus problema consecinţelor pe care le vor avea aceste modificări.

„Când domnul premier a venit la grupurile parlamentare reunite ale UDMR am spus că trebuie asigurată şi pacea socială, dar nu numai. Angajaţii trebuie să aibă o anumită siguranţă pe piaţa muncii. Putem flexibiliza, dar în acelaşi timp să se menţină şi siguranţa lor. I-am spus şi domnului premier Emil Boc că nu era cazul să se adopte această lege prin asumarea răspunderii Guvernului, cu toate că şi în 2003 am fost acolo, când Codul Muncii al lui Marian Sârbu, din partea unui partid de stânga,  a fost adoptat tot prin asumare”, a afirmat deputatul.

Kerekes mai susţine că  a participat la consfătuirile dintre patronate şi sindicate. „Am constatat cu bucurie, la un moment dat, că cele două părţi, cei doi parteneri sociali s-au înţeles. Şi din moment ce există această înţelegere am propus şi domnului premier să accepte acest lucru, pentru că numai astfel se poate menţine pacea socială. E clar acest lucru”, a spus Kerekes.

Politicianul, care face parte dintr-o facţiune de stânga din UDMR, s-a declarat în faţa sindicaliştilor extrem de preocupat de pacea socială. „Ce vreţi mai mult din partea mea, care fac parte din coaliţia guvernamentală? Am pledat pentru siguranţa angajaţilor şi eu ştiu de ce. Pentru că dacă se răstoarnă această pace socială, atunci nu am realizat nimic, pentru că vor fi tensiuni. Şi am cerut dacă e posibil să nu se grăbească, dar a spus că trebuie să se grăbească pentru că a promis FMI şi trebuie să primească următoarea tranşă a împrumutului. La care eu nu am nimic de spus, pentru că undeva e în interes naţional şi dacă este una dintre condiţiile pe baza căruia primim aceste împrumuturi eu nu pot să zic nimic. Această asumare de răspundere, această decizie s-a luat la nivelul coaliţiei. Eu, ca deputat, şi chiar cu empatie faţă de aceste probleme, înţeleg anumite lucruri dar este o decizie politică împotriva căreia nu pot să fac nimic”, a explicat Kerekes Karoly. El a subliniat că, deşi nu este de acord  cu deciziile luate, UDMR este o formaţiune politică disciplinată care trebuie să rămână la guvernare. „De ce rămânem la guvernare? Avem şi noi scopurile noastre, interesele noastre şi nu putem ceda”, a conchis deputatul UDMR.

Confederaţiile sindicale din Mureş, care au organizat joi un miting de protest în Tg Mureş, i-au invitat sâmbătă pe parlamentarii din judeţ la o discuţie. Au participat doar doi dintre parlamentarii invitaţi: Kerekes Karoly de la UDMR şi Ciprian Dobre de la PNL.