Un indicator al inflaţiei folosit de Rezerva Federală a înregistrat în iunie cea mai mare creştere la 12 luni din ultimii 40 de ani

Indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal a crescut cu 6,8%, cel mai mare avans pe 12 luni de la creşterea de 6,9% din ianuarie 1982.

Indicele a crescut cu 1% faţă de mai, egalând cel mai mare câştig lunar din februarie 1981.

Fără alimente şi energie, aşa-numitul PCE de bază a crescut cu 4,8% faţă de un an în urmă, cu o zecime de punct procentual faţă de luna mai, dar sub nivelul recent de 5,3% atins în februarie.

Pe o bază lunară, indicele core a crescut cu 0,6%, cel mai mare câştig lunar din aprilie 2021.

 Ambele citiri de bază sunt cu 0,1 puncte procentuale peste estimările Dow Jones.

Oficialii Fed se concentrează în general pe inflaţia de bază, dar şi-au îndreptat atenţia recent şi asupra cifrelor principale, deoarece preţurile alimentelor şi carburanţilor au crescut în 2022.

Comunicatul BEA a arătat, de asemenea, că cheltuielile de consum personal, un indicator al cheltuielilor de consum, au crescut cu 1,1% în iunie, peste estimarea de 0,9% şi în mare parte din cauza creşterii preţurilor.

Cheltuielile reale ajustate pentru inflaţie au crescut cu doar 0,1%, deoarece consumatorii abia au ţinut pasul cu inflaţia.

Venitul personal a avansat cu 0,6%, depăşind estimarea de 0,5%, dar venitul disponibil ajustat pentru inflaţie a scăzut cu 0,3%.

La începutul acestei luni, datele au arătat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 9,1% faţă de un an în urmă, cel mai mare câştig din noiembrie 1981.

Fed preferă PCE faţă de IPC ca măsură mai largă a presiunilor inflaţioniste. IPC indică modificarea cheltuielilor din buzunar ale gospodăriilor din mediul urban, în timp ce indicele PCE măsoară modificarea preţurilor la bunurile şi serviciile consumate de toate gospodăriile, precum şi de instituţiile nonprofit care deservesc gospodăriile.

Joi au fost şi alte veşti proaste despre inflaţie. Indicele costului forţei de muncă, o altă cifră urmărită îndeaproape de factorii de decizie ai Fed, a crescut cu 1,3% în trimestrul al doilea.

Aceasta a reprezentat o scădere uşoară faţă de creşterea de 1,4% din trimestrul precedent, dar a fost peste estimarea de 1,1%. În plus, creşterea de 5,1% pe o bază de 12 luni a marcat un record pentru o serie de date care datează din primul trimestru al anului 2002.

Oficialii Fed au aprobat la începutul acestei săptămâni o a doua creştere consecutivă, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii de referinţă a băncii centrale.

Inflaţia, indiferent de modul de măsurare, a depăşit ţinta pe termen mai lung a Fed, de 2%, iar preşedintele Jerome Powell a spus că banca centrală este ”puternic angajată” să reducă inflaţia.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed