Un italian, către poporul român: Ştiţi ce înseamnă patrimoniu? De ce dormiţi pe o mină de aur?

0

El a lăudat produsele tradiţionale româneşti, dar i-a şi criticat pe români pentru faptul că nu le promovează aşa cum ar trebui.

Vă redăm în continuare câteva fragmente din discursul acestuia, prezentate de AgroInfo.

Trebuie să fie prima preocupare a ministrului agriculturii din ţara voastră! Spune preşedintele italian al Slow Food International, Carlo Petrini.
”Trebuie să aveţi mândria de a fi români! România are doar trei produse cu origine protejată. Ce faceţi, românilor, dormiţi?! Voi, românii, sunteţi de limbă latină. Ştiţi ce înseamnă patrimoniu? Ceea ce ne-au dat strămoşii noştri. Pământul, produsele noastre. Noi trebuie să muncim pentru o economie locală, nu pentru una globalizată. Să ne uităm pe masa din restaurant, să vedem câte produse sunt făcute din materie primă românească? De ce nu daţi un nume produselor voastre? Pentru o dulceaţă autentică de prune, pentru o ceapă făcută în România.
Sunt de ieri in Romania şi am fost invitat de prieteni în două restaurante din Bucureşti, în care am mâncat franţuzeşte şi italieneşte. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel nu există produse româneşti? De ce aveţi doar 3 produse protejate şi promovate la nivel european când aveţi mii de hectare necontaminate, de înaltă valoare naturală  şi ţărani, mici producători, care se încăpăţânează să lupte pentru produsul românesc. De ce dormiţi pe o mină de aur?
Voi, tinerii, puteţi să păstraţi biodiversitatea din România, satele, tradiţiile, produsele voastre şi să păstraţi identitatea românească. Politica trebuie să o facem toţi, pornind de la lucruri mărunte. Pornim de jos şi construim. Vă rog şi vă cer să faceţi acest lucru pentru că ceea ce este în România nu se găseşte în multe părţi din Europa. Să faceţi în aşa fel încât să găsiţi cheia schimbării. Conştientizaţi şi daţi valoare produselor voastre”, a mai spus preşedintele Carlo Petrini.

„Lucrurile, şi în special mâncarea, nu mai au valoare. Nu doar aici, în întreaga lume. Contează doar preţul! Dar există o diferenţă capitală între valoare şi preţ. Nimeni nu se mai concentrează asupra valorii. Dincolo de ceapă sau un borcan de miere care costă o anumită sumă, este vorba de teritorii, de mediu, de oameni, de „savoire faire”, de patrimoniu păstrat şi transmis de-a lungul a foarte multe generaţii. Asta e valoarea! Aveţi valoare şi nu o valorificaţi! Doar aşa îi veţi convinge pe ţărani să rămână acolo unde sunt, să facă ce ştiu ei mai bine. Trebuie susţinuti, promovaţi. Trebuie să reînvăţaăi să mâncaţi româneşte, să fiţi mândri de fiecare produs corect pe care îl aveţi. Să se facă educaţie în şcoli, la nivel guvernamental, la nivel de societate civilă. Trebuie să reconstituiţi acest ţesut care face parte din voi! Voi puteţi fi mai Slow Food decât mulţi, dar nu vă pasa. Alţii se luptă pentru asta până la sânge”, a declarat Petrini, citat de coltulromanesc.ro.