Un suedez, condamnat la trei ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Rusiei

0
23
Un suedez, condamnat la trei ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Rusiei

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită în mod public, a fost arestat în februarie 2019, în timp ce lua cina, la un restaurant în centrul Stockholmului, cu un diplomat rus.

Diplomatul rus, suspectat că era un agent de informaţii care se ocupa de această sursă de ani de zile, a fost, de asemenea, arestat o scurtă perioadă de timp, însă a fost eliberat, după ce şi-a invocat imunitatea diplomatică.

La momentul arestării, consultantul tocmai primise suma de 27.800 de coroane (2.700 de euro) în schimbul transmiterii unor informaţii Moscovei, anunţa în februarie procurorul Mats Ljungqvist.

Potrivit tribunalului, suedezul a copiat ”informaţii secrete” de la Scania, pe care le-a transferat apoi pe dispozitive de stoacre de date de tip USB, pentru a le preda angajatului Ambasadei Rusiei.

El era ”deplin conştient de faptul că informaţiile pe care le-a livrat erau în favoarea Rusiei”, potrivit tribunalului.

Bărbatul, care a negat faptele de-a lungul întregului proces, a fost acuzat totdată de faptul că a livrat informaţii provenind de la constructorul de automobile Volvo Cars – suspiciuni cu privire la care a fost achitat.

Potrivit tribunalului, livrarea unor informaţii unei puteri străine poate ”dăuna securităţii Suediei”, un argument reţinut în cazul Scania, dar nu şi în cazul Volvo Cars.

În ultimul său raport, publicat în 2020, agenţia suedeză de informaţii aprecia că Rusia, alături de China, reprezintă cea mai mare ameninţare în domeniul informaţiilor la adresa regatului scandinav.