Unde mai pleacă românul în concediu: la ţară, la bunici sau părinţi

„Turiştii români preferă în vacanţe cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni. Ca şi în anii anteriori, în 2012 s-a menţinut constantă preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 66,8% dintre aceştia preferând cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni. Această preferinţă poate fi datorată faptului că unul din scopurile călătoriilor de vacanţă este vizitarea prietenilor şi rudelor”, potrivit INS.

 

În ordine, urmează cazarea în hoteluri şi pensiuni, în proporţie de 20,7%, şi cea în locuinţe particulare cu chirie, cu o pondere de 9,1%.

 

„Este normal ca la tine în ţară să te duci şi să stai la părinţi sau bunici în weekend-uri sau vacanţe. În Bucureşti, din două milioane de oameni, un milion sunt din provincie. Dacă unul este din Constanţa şi vrea să meargă la mare, n-o să stea la hotel, ci la părinţi”, a afirmat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

 

Dincolo de cei care se duc de plăcere la părinţi şi rude, sunt şi români care nu îşi permit o vacanţă la hotel.

 

„Cei mai mulţi români, când iţi iau concediu nu se duc să se odihnească, ci merg să muncească la rude sau părinţi. Asta se întâmplă mai ales la categoriile sociale cu grad scăzut de pregătire”, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

 

El crede că doar 20% dintre români îşi permit sau au cultura necesară pentru a înţelege că un concediu înseamnă întreruperea activităţilor zilnice.

 

„România este pauperizată. Toată lumea încearcă să facă economii. De nevoie se duc la prieteni şi rude, pentru că nu îşi permit să stea la hotel”, a spus Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

 

În călătoriile de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 56% în hoteluri şi unităţi similare. Şi aceştia, însă, s-au cazat la părinţi, bunici, rude sau prieteni (18,9%) şi în locuinţe particulare cu chirie (15,1%).

 

În anul 2012, românii au cheltuit, potrivit INS, aproximativ 7,76 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) pentru călătorii de vacanţe şi afaceri, din care 79% (1,4 miliarde de euro) pentru cele care au vizat destinaţii interne.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed