Ungaria şi România, în vizorul SUA

0

Philip Gordon a declarat că Statele Unite și statele central-europene fac parte din aceeași comunitate de valori, deci, Washintonul nu se va sfii de a-și atenționa partenerii asupra promovării și apărării principiilor democratice și că în acest context se ocupă el în mod direct cu Ungaria și România.

 

În privința Ungariei, sub-secretarul de stat a afirmat că America poartă discuții vii cu Budapesta despre eforturile îngrijorătoare ale guvernului ungar vizând slăbirea controlului și contra-puterilor instituționale ale democrației, despre procedurile anevoioase și politizate privind înregistrarea religiilor, despre inviolabilitatea și independența justiției, precum și despre libertatea presei, scriu cei de la RFI.ro

 

Washingtonul îndeamnă Ungaria să continue dialogul cu Comisia de la Veneția, deoarece în acest proces s-au înregistrat și unele schimbări pozitive. În continuare, oficialul american a chemat guvernul maghiar să înceapă un dialog cu societatea civilă, deoarece o democrație puternică este dependentă de o politică larg deschisă și transparentă. În ceea ce privește România, Philip Gordon a declarat: Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea privind amenințările ce vizează instituțiile democratice și independența justiției.

 

Au stârnit cu deosebire îngrijorare – a continuat sub-secretarul de stat – referendumul privind destituirea președintelui, în care, se pare, că guvernul a modificat regulile jocului, precum și afirmațiile privind fraudele electorale și tentativele privind influențarea deciziilor Curții Constituționale. Philip Gordon a continuat astfel: Am luat la cunoștință cu satisfacție că guvernul român a respectat deciziile Curții Constituționale. Sperăm că România va ieși din această criză cu un angajament reînoit față de soliditatea și independența instituțiilor democrației.

 

Oficialul american s-a referit pe larg și la contribuția Ungariai și României la securitatea internațională și la promovarea valorilor democratice în acestă zonă a Europei. El a evocat totodată și eforturile Statelor Unite privind democrația, securitatea și economia de piață în Europa Centrală, continuând astfel: Greșesc cei care cred că Statele Unite nu mai acordă atenția cuvenită Europei de Est. Ei ignoră faptul că după războiul rece relațiile cu aceată zonă s-au transformat într-un parteneriat de tipul secolului 21, care constă nu numai în comunitatea de valori și interese, dar și în responsabilitatea reciproc asumată a aliaților.

 

Deși realitățile financiare și strategice au constrâns Statele Unite să-și modifice amplasarea forțelor sale globale, angajamentul lor față de securitatea și stabilitatea în Europa este de neclintit. Washingtonul menține ferm valabilitatea articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, ca și prezența sa militară în Europa, în ciuda reducerii actuale a forțelor sale armate – a concluzionat înaltul diplomat american.

 

În capitala ungară afirmațiile lui Philip Gordon n-au constituit o prea mare noutate. El nu afăcut altceva decât a reiterat pozițiile exprimate de Hilary Clinton, secretara Departamentului de Stat, cu ocazia vizitei sale la Budapesta din vara anului trecut, sau cu ocazia scrisorii sale adresate premierului Viktor Orban, în decembrie, cu două săptămâni înainte de adoptarea mult controversatelor legi organice și noii Constituții, considerate la Washington drept o limitare sensibilă a democrației și a statului de drept.