Unul din doi români are o situaţie economică proastă sau foarte proastă

„Proastă„ sau „foarte proastă”. Aceasta este evaluarea făcută de 51,7% dintre români asupra situaţiei lor financiare, se arată într-un studiu realizat de site-ul ivox.ro. În schimb,doar 9,5% dintre respondenţii la chestionar consideră că au o situație financiară bună și foarte bună. În aceste condiţii, nu puţini sunt cei care trebuie să se împrumute des sau chiar foarte des pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare. Mai precis, 20,2% dintre participanţii la sondaj au apelat anul trecut la împrumuturi.  Ponderea celor care au reuşit  să se descurce cu banii câştigaţi a fost însă de peste 53%. Indiferent care ar fi situaţia lor financiară, rezultatele sondajului relevă o predispoziţie a românului pentru „evidenţele contabile” ale propriului buget. 32,7% dintre participanţii la studiu susțin că obișnuiesc să țină evidența tuturor veniturilor și cheltuielilor, iar 29,5% țin doar evidența veniturilor și cheltuielilor mai importante. 37,8% nu obișnuiesc să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, din care 34,2% pot aprecia în mare câți bani primesc și câți cheltuiesc într-o lună, iar 3,6% nu pot nici măcar să facă o estimare.

 

Îngropaţi în datorii

 

Anul acesta situaţia datornicilor pare însă mai gravă. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți (52,7%) au declarat că la momentul participării la sondaj, adică în perioada 2-5 mai 2011, au datorii, în timp ce 34,4% dintre ei susțin că întâmpină dificultăți mari și foarte mari în achitarea acestora, iar cei mai mulți (41,3%) sunt de părere că întâmpină dificultăți în plătirea datoriilor doar într-o măsură medie. Ponderea datornicilor ar putea fi şi mai mare dacă nu s-ar apela la economii sau la diminuarea cheltuielilor. Întrebaţi ce ar face daca ar rămâne fără bani, 33,2% dintre respondenţi au declarat că ar reduce din cheltuieli şi ar economisi şi doar 21,7% ar apela la cunoştinţe. De asemenea,11,4% apreciază că ar fi nevoiţi să întârzie cu plata datoriilor sau facturilor.

 

Doar 5% dintre români investesc

Dintre puţinii care care rămân cu bani la final de lună, adică 13,6% dintre respondenţi, un sfert din au reușit să pună şi bani de o parte, economisind sume de până la 1000 lei, în timp ce restul respondenților (32%) au economisit mai mult de 1000 lei. Cei mai mulți (38,7%) păstrează în numerar banii necheltuiți din veniturile lunii precedente, în timp ce un procent mai mic (27,9%) îi cheltuie pe bunuri de consum. 23,4% dintre respondenți susțin că adaugă banii într-un depozit de economii sau nu îi retrag din cont. Procentul celor care investesc banii, prin diverse modalități, este destul de scăzut, dacă îl comparăm cu cel al indivizilor care nu investesc banii, fiind de doar 5,3%. Oricum, pentru 60,7% dintre persoanele care au participat la anchetă, nivelul veniturilor lunare nu le permite să rămână cu bani necheltuiți până la momentul venirii următoarelor venituri.

Sondaju livox.ro a fost realizat la solicitarea Burcash – www.burcash.ro, primul program independent de educaţie financiară din România.La întrebările sondajului „Cum îţi gestionezi banii?” au răspuns un număr de 5.903 utilizatori iVox, care au completat chestionarul în perioada 2 – 15 mai. Chestionarul folosit a cuprins un număr de 37 de întrebări.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed