USR PLUS și-a prezentat programul de guvernare: fără penali și pensii speciale, reformă în justiție, cetățenie digitală

Alianța USR PLUS și-a lansat joi programul de guvernare pentru alegerile parlamentare, cu sloganul ”O Românie fără hoție!”. Programul conține 40 de angajamente mari de guvernare pe principalele teme: Reforma statului, Sănătate, Educație, Economie, Infrastructură, Lupta cu sărăcia și România verde.

 

Se redeschid școlile? Anunț de ultim moment de la Monica Anisie: Pericolul este dincolo de poarta şcolii

 

La lansarea programului au participat Dacian Cioloș – propunerea de premier a alianței, Dan Barna, președintele USR, Cristian Ghinea și Oana Țoiu, coordonatori ai comisiilor de politici publice care au lucrat la programul de Guvernare din partea USR și PLUS.

Principalele angajamente din lista de 40 prezentată de USR PLUS:

1. Fără penali în funcții publice

Interzicerea ocupării de funcții publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat.

 

OMV Petrom se retrage din Kazakhstan după 22 de ani

 

2. Fără pensii speciale
Eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală.

3. Justiție: Vindecarea justiției prin corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, repornirea activității DNA, reincriminarea neglijenței în serviciu și revenirea la vechea definiție a abuzului în serviciu. Mai mult, justiție funcțională pentru cetățeni prin măsuri clare care vor face ca aceștia să primească soluții rapide și echitabile pentru dosarele lor.

4. 300 de parlamentari, primari în 2 tururi și reforma electorală

Schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la USR va participa la guvernare, alegerea primarilor în două tururi, creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic, liste deschise de candidați.

5. Primării mai puține și mai eficiente

Reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor. Reforma administrativă va viza și gestionarea eficientă a zonei metropolitane din jurul orașelor cu peste 100.000 de locuitori.

6. Fără mii de agenții

Desființarea sau reorganizarea agențiilor, autorităților și instituțiilor care deși sunt finanțate cu bani publici sau beneficiază de privilegii de la stat, nu sunt în mod real în serviciul cetățeanului, ci doar sinecuri pentru oameni conectați politic. În plus, obligativitatea ca acestea sa raporteze public indicatoriii de performanță, numărul de beneficiari și bugetul cheltuit.

7. Cetățenie digitală

Crearea infrastructurii necesare pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur, rapid și ușor de urmărit. Construirea „autostrăzilor digitale” între instituțiile statului care au baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele.

8. Telemedicină:

Constituirea unui Fond Național de Inovație în Sănătate prin care să fie stimulată dezvoltarea de soluții digitalizate și de telemedicină prin care să debirocratizăm practica medicală și să apropiem medicul de pacient.

9. Educație: Depolitizarea învățământul românesc și asezarea copilului în centrul sistemului. Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.

10. Dreptul de a alege în educație

Să poți alege școala la care merge copilul tău, din mai multe opțiuni bune. Deciziile în școlile publice să fie luate nu de minister și primărie, ci de consiliul de administrație al școlii. Regândirea materiilor și stabilirea unui curriculum național simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de școală. Un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private.

11. Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală

Creșterea calității învățământului prin reorganizarea programului elevilor. Astfel, în intervalul 8.00-17.00 elevii participă la orele de studiu dimineața, la pranz au parte de o masa caldă, iar după-amiază se pot implica în activități opționale (teme, activități sportive, cluburi de interes etc).

12. Zero taxe pe salariul minim

Reducere impozitării muncii prin scutirea de taxe și impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie). Aplicarea taxelor și impozitelor să se facă doar pe suma care depășeste salariul minim pe economie.

13. Gazele din Marea Neagră:

Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră și folosirea veniturilor obținute pentru a investi, prin fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), în beneficiul românilor.

14. Autostrăzi pe bune, nu pe hârtie

O nouă abordare în implementarea marilor proiecte de infrastructură cu: finanțare adecvată, un calcul realist al costurilor, restructurarea companiei naționale de autostrăzi, angajarea de profesioniști și stabilirea unor priorități clare.

15. Fără gunoaie în natură

Reducerea cantităților de ambalaje care în loc să fie reciclate ajung să polueze mediul, prin introducerea unui sistem național de returnare voluntară a ambalajelor: lăsăm garanție, ducem ambalajele înapoi și recuperăm garanția. Un parteneriat real și reciproc avantajos între stat și cetățeni.

16. Fleximuncă

Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea. Soluții precum munca de la distanță (telemuncă), adaptarea programului de lucru de 8 ore, comprimarea săptămânii de muncă, măsurarea rezultatelor cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, jobsharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile.

19. Internet pentru toți

Asigurarea accesului tuturor românilor la internet de mare viteză și alfabetizare digitală, nevoi devenite esențiale în orice aspect al vieții, inclusiv sănatate, educație și muncă.

20. Sate cu arhitectură tradițională protejată și pusă în valoare

Sprijin financiar pentru cei care cumpară case părăsite la țară pentru a le restaura și pune in valoare, fie pentru locuit, fie pentru a le introduce în circuitul turistic, mai ales în zone rurale recunoscute pentru tradiția arhitecturală specifică.

21. Democrație și presă liberă în Republica Moldova

Crearea unui Fond pentru Democrație în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societății civile și a presei libere.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed