Vechimea se include in salariul de baza

Potrivit primului proiect al legii unitare de salarizare in sistemul public, sporurile cu caracter general, care sunt prevazute si de Codul Muncii, vor fi acordate in continuare, pe langa salariul de baza. Printre acestea se regasesc sporul pentru conditii deosebite de munca, pentru ore suplimentare sau sporul de noapte. Transele de vechime in munca, in functie de care de acorda cele cinci gradatii, sunt urmatoarele: intre 3 si 5 ani, de la 5 la 10 ani, de la 10 la 15 ani, de la 15 la 20 de ani si peste 20 de ani. Pentru acordarea transei de vechime se va lua in calcul intreaga activitate a angajatului, indiferent daca acesta a lucrat la stat sau in sistemul privat. Pensionarii pentru limita de varsta, care se angajeaza la stat cu un contract de munca, vor beneficia de cele cinci gradatii corespunzatoare vechimii dobandite in intreaga activitate. Totodata, pentru fiecare categorie de bugetari in parte vor mai fi acordate sporuri specifice, dar in limita bugetului stabilit de ordonatorii principali de credite. Aceasta este, de altfel, una dintre nemultumirile sindicalistilor, care considera ca acordarea sporurilor in limita bugetului va duce la eliminarea unora dintre ele, pe motiv ca nu sunt bani.

“Articolul conduce la obligativitatea ordonatorilor principali de credite de a se incadra de la inceputul anului in cheltuielile cu personalul alocat. Pot fi doua tipuri de actiuni, si anume: acolo unde sporurile sunt de pana la o anumita suma, nivelul acordat al acestora va fi mai mic sau vor fi dati oameni afara. Niciodata, niciun minister nu a primit intreaga suma privind cheltuielile cu personalul de la inceputul anului, pentru tot anul”, a spus presedintele Sindicatului Politistilor, Vasile Lincu. Articolul specificat prevede ca “gestionarea sistemului de salarizare a personalului bugetar se asigura de fiecare ordonator principal de credite cu incadrarea in resursele financiare alocate anual si in numarul de posturi stabilit prin legile privind bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele alocate si bugetele fondurilor speciale”, se arata in proiectul de lege.

Pe langa sporuri, personalul bugetar va mai beneficia si de o indemnizatie de excelenta sau de un premiu anual, care, de asemenea, pot fi eliminate in cazul in care bugetul nu prevede fonduri pentru astfel de cheltuieli. In cazul magistratilor, salariul de baza va include indemnizatia de membru CSM, indemnizatia de presedinte si vicepresedinte al Curtii Constitutionale, sporul de vechime si cel pentru conditii deosebite. Dupa aparitia legii, venitul lunar al oricarui angajat de la stat va fi format din salariul de baza, in proportie de 70%, iar 30% vor fi reprezentate de sporuri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed