x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(16) "instant-articles"

Viitorul Europei se decide, oare, în România? Thierry Wolton: “Mă aştept ca 60 la sută din viitorul Parlament European să fie populist”

Institutul Francez din Timişoara a organizat prima ediţie a dezbateri Noaptea Ideilor, la Universitatea de Vest. Masa rotundă a plecat de la întrebarea “Viitorul Europei se decide, oare, în România”.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 03.02.2019, 8:23

Invitatul special al serii a fost Thierry Wolton – jurnalist, istoric şi eseist, autorul monumentalei trilogii „O istorie mondială a comunismului”.

 

“Dacă ne gândim la Europa, avem tendinţa să ne gândim la instituţii, la organizare, la cei care ne conduc. Dar nu trebuie să uităm că Europa înseamnă poporul european. Toţi suntem un popor, cu diferite culturi. E un continent nu foarte mare. Dacă ne uităm pe hartă şi comparăm cu alte continente, este destul de modest. Ne bucurăm că suntem într-o perioadă de pace şi încercăm să construim împreună. Fără Europa nici nu am exista. Ce înseamnă Franţa, Germania, Anglia, Italia sau România…comparativ cu nişte coloşi cum sunt Statele Unite sau China. Fără Europa, fără a fi împreună, nu am avea şansa să avem un punct de vedere care să fie ascultat. Partea mai puţin bună este faptul că suntem popoare diferite, la nivele diferite, cu o istorie diferită. Aceste diferenţe pe care le avem sunt şi rezultatul istoriei. Prezentul este rezultatul istoriei noastre. Următoarele alegeri europarlamentare vor arăta dificultăţile din acest punct de vedere. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, care este rolul României în Europa? Întrebare e mai generală, se referă la toate ţările din fostul Bloc comunist. Care este rolul acestor ţări în Europa? Răspunsul meu este că locul lor este în Europa. Pentru aceste ţări, Europa poate să fie o excelentă şcoală a democraţiei. Dar şi dificultăţile de integrare provin tocmai din aceaste carenţe ale democraţiei…Recent, Polonia şi Ungaria au fost puse la colţ de Uniunea Europeană”, a spus Thierry Wolton.

 

Mai multe, pe Adevarul.ro.