Viitorul numerarului încotro? UE limitează plățile cash

0

UE limitează plățile numerar. Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord prin care se limitează la 10.000 de euro plăţile în numerar pe teritoriul UE, potrivit AFP.

Acordul ”va garanta că fraudatorii, crima organizată și teroriștii nu vor mai avea posibilitatea de a-și legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a spus ministrul belgian al Finanțelor Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Ce face noul pachet de măsuri

Noul pachet armonizează și înăsprește reglementările împotriva spălării banilor și fiananțării terorismului care au fost impuse băncilor, agențiilor imobiliare sau cazinourilor. Restricțiile ar uma să fie extinse la sectorul criptoactivelor.

Unele ţări membre, cum ar fi Franţa, au deja reglementări mai stricte decât noile dispoziţii europene cu privire la plăţile cash, dar în alte state, ca Austria sau Germania, nu exista nici o restricție, plăţile cash fiind până acum nelimitate.

Pachetul de măsuri a fost propus de către Comisia Europeană încă din vara lui 2021.

Viitorul numerarului

Studiul actual al Bundesbank conturează trei scenarii diferite, pentru plata cu numerar în 2037, scrie agerpres.

Scenariul ”Lumea plăților hiperdigitale” descrie o lume extrem de digitalizată, în care numerarul aproape că a dispărut din viața de zi cu zi a majorității oamenilor. Datorită schimbărilor geopolitice și digitalizării, au avut loc schimbări economice și sociale. Digitalizarea și utilizarea inteligenței artificiale asigură prosperitatea. Toate domeniile vieții, inclusiv plățile, sunt puternic digitalizate. Au mai rămas doar câteva sucursale bancare sau bancomate și retragerea banilor din bancomat nu mai este posibilă, pentru că oamenii cu greu mai pot plăti cash în magazine.

Al doilea scenariu, ”Lumea plăților în renașterea numerarului”, descrie o revenire parțială a numerarului și avantajele acestuia. Ca răspuns la problemele lanțului global de aprovizionare, oamenii cumpără din nou produse la nivel local și regional. În plus, gradul de conștientizare a populației cu privire la pregătirea pentru dezastre și situații de criză a crescut, datorită experiențelor recente. După eliminarea monedelor de 1 și 2 cenți, introducerea regulilor de rotunjire și utilizarea sporită a aparatelor de plată, oamenilor le este ușor și rapid să folosească numerarul. În acest scenariu, utilizarea numerarului a scăzut inițial, dar s-a stabilizat în anii 2030.

Scenariul ”Lumea plăților hibride”, pe de altă parte, reflectă un mediu în care utilizarea sau nu a numerarului depinde foarte mult de condițiile de viață și de atitudinile oamenilor. În comerțul cu amănuntul, clienții sunt încurajați să plătească fără numerar. Accesul la numerar se restrânge în mod constant, iar utilizarea numerarului se reduce.

În toate cele trei scenarii, ponderea numerarului în totalul tranzacțiilor va scădea, în următorii 15 până la 20 de ani, comparativ cu astăzi. Cu toate acestea, în niciun scenariu viitor numerarul nu va dispărea complet, a comentat Burkhard Balz, cu privire la rezultatele studiului.

În două din trei scenarii accesul la numerar și acceptanța nu ar fi pe deplin garantate. Ar însemna că libertatea de alegere ar fi practic inexistentă și funcția de stabilizare a numerarului ar fi pusă în pericol, în perioadele de criză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.