x


 • EUR
  4.6551
  USD
  3.9650
 • 6° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34101 hPa
string(16) "instant-articles"

Vine o nouă criză financiară? Câteva răspunsuri

În viața economică mișcarea ciclică este inevitabilă. Economia urcă și alteori încetinește, chiar scade. Este ceea ce numim recesiune. Au loc căderi majore de activitate când o economie se confruntă cu o criză a balanței de plăți, ce poate reclama tăieri drastice de cheltuieli publice și, adesea, rate de dobândă înalte pentru a stăvili fuga capitalului volatil, scrie Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, pentru Q Magazine.

Author: Mihai Voican | Sursa: Q MAGAZINE | Publicat: 13.09.2017, 12:54 | Actualizat: 13.09.2017, 13:56

O criză mai mare este una internațională, cum a fost cea care a izbit SUA și Europa începând cu 2008. Această criză a afectat sever România, nu în cele din urmă, pentru că avea un deficit bugetar mare și deficite externe de două cifre (peste 10% din PIB). Există implicații ale unei crize financiare/economice adânci, ce induc  tensiuni sociale și pot conduce la derapaje politice. Schimbări tehnologice (digitalizarea, robotizarea etc.) aduc și ele neliniște, în măsura în care elimină mai multe locuri de muncă decât produc.

 

 

Se poate vorbi și despre o criză a modelelor cognitive, a modelelor ce au subestimat supra-financializarea, imperfecțiuni ale piețelor financiare, partea mai puțin bună a globalizării neînfrânate (fiindcă nu toți câștigă ca urmare a comerțului liber – vezi sindromul Brexit, alegerile din SUA, evoluții în Europa etc.).

 

Citește mai departe în Q MAGAZINE.