Vlad Voiculescu: Condițiile din spitale nu sunt o problemă pentru PSD-ALDE

„Coaliția PSD-ALDE tocmai a anulat cea mai mare parte a reformei în sănătate pe care o aducea OUG 79/2016! Coaliția lor și câteva televiziuni au vorbit mult despre condițiile din pușcării în ultimele luni. Condițiile din spitale par să nu mai fie deloc o problemă”, afirmă Vlad Voiculescu, pe Facebook.

„S-a spus mereu că spitalele sunt subfinanțate și că de-asta arată în halul în care arată. Ei bine, nu. Spitalele arată așa datorită unei coaliții… una mai veche decât coaliția PSD-ALDE: coaliția prostiei și hoției. Pentru că da, de obicei cele două sunt în coaliție, foarte rar sunt în concurență în spitalele din România. De obicei prima face ravagii, iar a doua îi asigura primei continuitate și pune instituția pe butuci. Prima este ca o formă degenerativă de reumatism, a doua este precum cancerul”, mai spune fostul ministru în cabinetul Cioloș.

„Mai pe șleau… exact asta urma să remedieze Ordonanța 79/2016: să reducă prostia și să înlăture (sau măcar să reducă) hoția. Prin definirea conflictului de interese așa încât managerul să nu își mai angajeze rude, să nu mai facă afaceri cu rude, prin deschiderea și depolitizarea concursurilor pentru toate posturile de conducere așa încât acestea să fie ocupate de oameni competenți, nu de cei care sunt trimiși acolo în mod discreționar de diverși baroni. Toate acestea, mulțumită deputaților și senatorilor coaliției PSD-ALDE fie vor fi eliminate, fie vor deveni din nou o formalitate. Suntem din nou… și aici… aproape de unde am plecat”, explică Voiculescu.

Fostul ministru spune că îi pare rău, pentru că România are nevoie de aceste spitale și că cei care vor suferi cel mai mult vor fi pacienții săraci.

„Îmi pare rău pentru profesioniștii onești care lucrează acolo și care meritau în sfârșit manageri care să servească spitalul, angajații și pacienții, nu partidul, pe ei înșiși si diverse firme căpușă! Îmi pare cel mai rău pentru pacienții singuri și pentru cei săraci. Ei vor suferi cel mai mult de pe urma condițiilor mizerabile datorate prostiei si hoției din spitale. Îmi pare rău și le mulțumesc colegilor mei care au petrecut nopți la minister pentru a lucra la acest act normativ de reformare a managentului de spital. Îmi pare rău și le mulțumesc celor care l-au înțeles și susținut. Îmi pare rău și le mulțumesc lui Tudor Pop (USR), Emanuel Ungureanu (USR) și Pavel Popescu (PNL) care au încercat să apere reforma în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Din păcate prostia și hoția au învins. Din nou”, încheie Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății.

Ieri, Uniunea Salvaţi România a acuzat majoritatea parlamentară că a iniţiat o contrareformă în domeniul sanitar prin modificările aduse OUG 79/2016 care au anulat măsurile luate de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, referitoare la înlăturarea situaţiilor de conflict de interese în sistemul de sănătate, scrie News.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 176 voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede că postul de manager de spital nu va putea fi deţinut de o persoană care are funcţie de conducere într-un partid, dar poate fi ocupat de cineva care este membru într-o formaţiune politică.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în vederea eficientizării activităţii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, de crearea cu celeritate a cadrului legal pentru încheierea contractelor de management ale managerilor generali, precum şi pentru eficientizarea serviciilor de asistenţă medicală.

În cadrul Comisiilor de specialitate s-a adoptat amendamentul care prevede că „medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale, mijloacele de transport specializat şi altele asemenea, achiziţionate centralizat de Ministerul Sănătăţii pot fi transmise, fără plată, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi către alţi beneficiari, stabiliţi de Ministerul Sănătăţii, repartiţia acestora realizânduse prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „managerul general, absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii; să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată; să fie medic în specialitatea sănătate publică şi management”.

De asemenea, până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed