Vosganian: Industria de apărare este profitabilă în ansamblu

0

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, la deschiderea Expoziției Internaționale pentru Echipament Militar – Expomil 2013, că deși industria de apărare este producătoare de profit, datoriile acumulate de aceasta fac ca situația financiară să fie negativă.

„Din activitatea curentă, industria de apărare este producătoare de profit, însă întregul context privind datoriile face ca situația financiară să fie negativă. Toate sunt în administrare specială, pentru că toate au datorii mai mari decât pot plăti. Din acest punct de vedere, capitalul social este mic în raport cu datoriile, iar imaginea generală a industriei de apărare este a unei industrii pe pierdere. De fapt, însă, industria reușește să-și plătească salariații și să-și realizeze producția”, a spus ministrul Economiei.

Vosganian a afirmat că se pregătesc mai multe privatizări pentru șantierul naval militar Mangalia,

Întreprinderea Optică Română, Romero, Avioane Craiova SA, IAR Ghimbav.

 

„În afara unui nucleu de securitate pe care îl vom stabili, vom face privatizări. Am și anunțat că pentru șantierul naval militar Mangalia, Întreprinderea Optică Română, Romero, întreprinderea de avioane de la Craiova, elicopterele de la Ghimbav avem în proiect privatizarea. Așteptăm ca strategia de securitate să fie adoptată în CSAT pentru a avea o imagine de ansamblu în contextul căreia să navigăm”, a precizat Varujan Vosganian.

 

În ceea ce privește Romarm, nu s-a pus încă problema unei privatizări, iar atunci când se vor face restructurări, ministrul Economiei își manifestă speranța angajării de personal, nu a disponibilizărilor.

 

„Restructurări vom face, dar sperăm să angajăm personal, nu să disponibilizăm, mă refer la Romarm. La Romarm nu am introdus încă un concept de privatizare, pentru că acolo trebuie să știm ce anume păstrăm pentru nucleul de securitate și ce anume putem privatiza”, a declarat Vosganian.

 

Referitor la faptul că industria de apărare românească se menține în mare parte din exporturi, ministrul a afirmat că situația este generată de faptul că bugetul Ministerului Apărării a scăzut an de an.

 

„Bugetul Apărării a scăzut an de an și unul din obiectivele strategiei pe care o discutăm zilele acestea este de a da o garanție a unui nivel al bugetului alocat apărării care să permită achiziții în plan național. Pe noi ne interesează pe de-o parte să asigurăm mentenanța pentru ceea ce există, pentru dotările existente și în același timp să contribuim și la modernizarea armatei noastre”, a precizat ministrul Economiei.