BNR lansează un set de trei monede speciale cu Avram Iancu, printre care şi una din aur. Ce preț au


Pe 17 aprilie, Banca Națională va introduce în circulație numismatică trei monede distincte: una din aur, una din argint și una din tombac cuprat, având ca temă celebrarea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Tirajul maxim aprobat pentru fiecare tip de monedă este specificat astfel: 1.000 de exemplare pentru moneda din aur, 5.000 de exemplare pentru moneda din argint și tot 5.000 de exemplare pentru moneda din tombac cuprat.

Aversul fiecărei monede prezintă o imagine istorică a casei părintești a lui Avram Iancu, împreună cu inscripțiile „România”, valoarea nominală și anul de emisiune, precum și stema României. Pe revers, comun pentru toate cele trei tipuri de monede, este prezentat portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu, împreună cu anii de viață ai acestuia.

Fiecare monedă este împachetată într-o capsulă de metacrilat transparent și este însoțită de o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză, care poartă semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat sunt considerate valabile pentru circulație în România.

Prețurile de vânzare ale acestor monede sunt următoarele: moneda de aur, cu o valoare nominală de 500 lei, se vinde la prețul de 15.600 lei, exclusiv TVA; moneda de argint, cu o valoare nominală de 10 lei, este disponibilă la prețul de 490 lei; în timp ce moneda de tombac cuprat se comercializează la prețul de 190 lei.

Cumpărătorii primesc, împreună cu moneda, și broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Lansarea acestor monede în circuitul numismatic se va realiza prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României, situate în București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, conform informațiilor furnizate de Antena 3.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed