Zeci de localităţi fără curent, străzi şi locuinţe inundate, în judeţul Arad, în urma furtunii

Mai multe reţele electrice de medie tensiune au fost afectate de ploile torenţiale şi rafalele de vânt. Conform reprezentanţilor Enel Banat – filiala Arad, mai mulţi copaci cu căzut peste liniile de medie tensiune, zonele afectate fiind în apropierea oraşelor Sebiş, Chişineu-Criş, Lipova şi pe Valea Mureşului, în zona Săvârşin. Reprezentanţii Enel au spus că mai multe echipe sunt pe teren pentru remedierea avariilor şi speră să fie reluată furnizarea energiei electrice în cursul serii de vineri.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a anunţat că furtuna care s-a abătut asupra judeţului a afectat mai multe localităţi. Astfel, la Lipova, scurgerile de pe versanţi au inundat zece străzi, 14 curţi şi pivniţe. Totodată, un parc din oraş a fost acoperit de un strat de apă. S-a intervenit cu o motopompă de la subunitatea din Bârzava, o autospecială şi trei motopompe de la Detaşamentul de Pompieri Arad, în cooperare cu Serviciul Voluntar din Lipova, care a intervenit cu două autospeciale.

La Sebiş, din cauza ploilor abundente au fost inundate trei străzi şi 16 curţi. Pompierii au intervenit cu o autospecială a Secţiei Sebiş. Subofiţerii din cadrul secţiei de pompieri Bârzava au intervenit pentru evacuarea apei la opt locuinţe (curţi), din Monoroştia (1), Căpruţa (2) şi Bârzava (5). O curte a fost inundată şi la Buteni.

Tot vineri, a fost blocat DN 7 pe raza localităţii Pecica, din cauza a doi copaci doborâţi de furtună, iar pe raza localităţii Şoimoş s-a circulat pe un singur sens, după ce drumul a fost acoperit de aluviunile aduse de pe versanţi.

Conform Regionalei CFR Timişoara, magistrala feroviară 200 a fost blocată aproximativ două ore, din cauza aluviunilor adunate pe calea ferată, între localităţile Bătuţa şi Săvârşin. Traficul feroviar a fost reluat pe un singur sens, cu restricţie de viteză pe porţiunea afectată. Prioritate a avut trenul internaţional Bucureşti-Budapesta.

În total, la misiunile desfăşurate au participat un ofiţer şi 21 subofiţeri cu două autospeciale, două camioane, cinci motopompe şi o autospecială de deblocare salvare.

În decurs de patru ore, numărul unic de urgenţă a fost apelat de 43 de persoane care au cerut sprijin pentru evacuarea apelor sau deblocarea căilor de acces.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi şi vijelii pentru mai multe judeţe din jumătatea de vest a ţării, printre care şi Arad, valabilă de vineri, ora 15.00, până sâmbătă, ora 20.00. Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de vineri după-amiază şi până sâmbătă seara instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile din jumătatea de vest a ţării, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat – în special în Banat şi Oltenia – 60-70 de litri pe metru pătrat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed