Zelenski respinge organizarea alegerilor prezidenţiale prevăzute în martie 2024: „Nu este momentul”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski apreciază luni, în contextul unei dezbateri între lideri ucraineni despre organizarea unor eventuale alegeri prezidenţiale – prevăzute în 2024 – că ”nu este momentul alegerilor în Ucraina”, relatează AFP.

 Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

”Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului şi nu a farsei, pe care numai Rusia o aşteaptă de la Ucraina”, avertizează el.

”Cred că nu este momentul alegerilor”, subliniază el în acest discurs zilnic.

”Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri şi alte priorităţi”, cere Volodimir Zelenski, în timp ce războiul rus face ravagii.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina în februarie 2022, în Ucraina ar fi urmat să aibă loc alegeri legislative în octombrie şi alegeri prezidenţiale în martie 2024.

Însă, în situaţia actuală, Kievul spunea deja că se află în faţa unei dileme, în contextul în care aliaţii săi din Occident au exercitat presiuni în vederea organizării unor alegeri democratice, în pofida faptului că aproape 20% din teritoriul ucrainean este ocupat de către Rusia, iar milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate.

”NU ESTE LOC DE CONFLICTE”

Un alt obstacol important constă în faptul că este necesară o modificare a legii care să permită organizarea de alegeri în timpul legii marţiale, în prezent în vigoare.

”Nu e loc de conflicte”, justifică luni seara Volodimir Zelenski.

”Înţelegem cu toţii că în prezent, în timp de război, în timp ce există numeroase provocări, este absolut iresponsabil să se lanseze subiectul alegerilor în societate cu uşurinţă şi veselie”, justifică el.

Volodimir Zelsnski face acest anunţ în toiul unei dezbateri în Ucraina pe tema unei posibile organizări a unor alegeri pe timp de război.

”Preşedintele ucrainean analizează şi cântăreşte (argumentele) «pro» şi «contra»”, anunţa vineri ministrul de Externe Dmitro Kuleba.

El aprecia că organizarea unor alegeri ar ridica provocări fără precedent autorităţilor ucrainene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed