Criza din Grecia i-a divizat pe nemţi

Potrivit unui sondaj difuzat de ARD, germanii sunt împărţiţi în mod egal în legătură cu rămânerea în continuare a Greciei în zona euro. De asemenea, mai mult de două treimi dintre cei chestionaţi acuză mai mult guvernul grec decât pe membrii zonei euro de escaladarea crizei. Dar 60 % consideră că este potrivit ca grecii să se pronunţe prin referendum.

Sondajul ARD, realizat prin telefon pe un eşantion de 1.001 persoane în perioada 20-30 iunie, a fost publicat joi noaptea. El are o marjă de eroare de până la 3,1 %.

Un alt sondaj, realizat de ZDF, arată că germanii consideră viitorul euro şi al Europei drept cele mai importante chestiuni politice din ţară.

Ceva mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că sunt împotriva rămânerii Greciei în zona euro, în timp ce 85 % cred că Uniunea Europeană a procedat corect când a decis să nu mai facă concesii privind măsurile de reformă.

Sondajul ZDF a fost realizat prin telefon pe un eşantion de 1.234 de persoane în perioada 30 iunie – 2 iulie şi are o marjă de eroare de până la 3 %.

Potrivit DPA, cotidianele germane au reflectat pe prima lor pagină o opinie polarizată privind criza greacă, unele fiind puţin sfidătoare în ce priveşte ajutorul continuu pentru o ţară profund îndatorată, iar altele pledând ca grecii să voteze ”DA” la referendumul de duminică.

Tabloidul Bild a făcut un referendum propriu pe prima sa pagină, întrebându-i pe cititori dacă Germania, cel mai mare contributor din zona euro pentru planul de salvare a Greciei, ar trebui să sprijine Atena ”cu alte miliarde de euro din taxe”. ”Noi, germanii, ar trebui să fim întrebaţi dacă dorim să continuăm să plătim”, scrie Bild.

Săptămânalul Die Zeit a publicat un articol pe prima sa pagină în această săptămână, atât în germană cât şi în greacă, făcând apel la Grecia să rămână în zona euro.”Rămâneţi cu noi. Dragi greci, voi decideţi acum viitorul ţării voastre. Dar mult mai multe sunt în joc”, scria Die Zeit.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed