Germania a redus estimarea privind creşterea economiei proprii, în acest an

0

Produsul intern brut al Germaniei este aşteptat să crească cu doar 0,2% în acest an, faţă de estimarea anterioară de 1,3%, în timp ce ţara traversează ”ape dificile”, a declarat miercuri ministrul german al Economiei, Robert Habeck, transmite CNBC.

Habeck a spus că guvernul anticipează că PIB-ul Germaniei va creşte cu 1% în 2025.

Vorbind în cadrul unui briefing de presă, ministrul a atribuit prognoza revizuită în scădere unui mediu economic global instabil şi creşterii reduse a comerţului mondial, alături de rate mai mari ale dobânzilor. Aceste probleme au avut un impact negativ asupra investiţiilor, în special în industria construcţiilor, a spus el.

Construcţiile de locuinţe din Germania se numără printre sectoarele care au fost cele mai afectate de acest lucru, dezvoltatorii anulând proiecte, în timp ce numărul de comenzi în scădere, potrivit datelor recente.

Analiştii se tem ca sectorul s-ar putea confrunta cu noi dificultăţi in acest an.

”Economia este în ape dificile. Ieşim din criză mai încet decât ne-am sperat”, a spus Habeck într-o declaraţie publicată online.

Acest lucru se întâmplă în ciuda scăderii costurilor energiei şi inflaţiei şi revenirea la creştere a puterii de cumpărare a consumatorilor, a spus el.

Cu toate acestea, Habeck a susţinut că Germania s-a dovedit rezistentă în faţa pierderii accesului la livrările maritime de ţiţei şi produse petroliere ruseşti, ca urmare a războiului din Ucraina.

Criza bugetară

Ţara a evitat o recesiune în a doua jumătate a anului 2023, în ciuda scăderii PIB-ului cu 0,3% în ultimul trimestru, precum şi pentru întregul an 2023.

PIB-ul din trimestrul al treilea pentru 2023 a fost revizuit pentru a reflecta însă stagnarea. Asta înseamnă că ţara a evitat o recesiune tehnică, care se caracterizează prin două trimestre consecutive de creştere negativă.

 Habeck a subliniat recenta criză bugetară a Germaniei, care a lăsat o gaură de 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în planurile financiare ale guvernului în următorii ani, ca o provocare economică suplimentară.

Anul trecut, curtea constituţională a ţării a decis că este ilegal ca guvernul să realoce datoria de urgenţă care a fost preluată, dar care nu a fost utilizată în timpul pandemiei de Covid-19, către planurile sale bugetare actuale.

Acest lucru a cauzat perturbări semnificative în planificarea financiară şi a forţat guvernul să facă reduceri şi economii.

Cea mai mare provocare pentru Germania este lipsa de muncitori calificaţi, care se va intensifica în anii următori, a spus Habeck în remarcile publicate miercuri. El a mai spus că există diverse probleme structurale care trebuie abordate pentru ”apărarea” competitivităţii Germaniei ca centru industrial.

Habeck a abordat, de asemenea, perspectivele pentru inflaţie, spunând că este aşteptat ca aceasta să încetinească la 2,8% pe parcursul anului 2024, înainte de a reveni din nou la intervalul ţintă de 2% în 2025. Indicele armonizat al preţurilor de consum pentru ianuarie 2024 a ajuns la 3,1% pe o bază anuală.