Primele reacții la diagnosticul de cancer al Regelui Charles. Prințul Harry vine la Londra


Vestea că regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer a generat o reacție imediată din partea oficialilor britanici, politicienilor și familiei regale. Toți liderii guvernelor din cadrul Regatului au transmis urări de însănătoșire rapidă suveranului, iar prințul Harry, fiul cel mic al regelui, a anunțat că se întoarce la Londra pentru a-și fi alături tatălui.

Între timp, reacții au început să vină și din partea politicienilor – lideri de partide, miniștri și foști prim-miniștri. Primul care a reacționat la anunțul diagnosticului regelui Charles a fost premierul Rishi Sunak. Într-un mesaj scurt pe Twitter, premierul londonez i-a transmis regelui „însănătoșire rapidă” și a exprimat încrederea că „întreaga țară își îndreaptă gândurile bune” către monarh.

După mesajul premierului britanic, au urmat și mesaje similare din partea premierilor regionali – din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Premierul scoțian i-a urat suveranului „recuperare rapidă”, exprimându-și rugăciunile pentru regal. „Îi doresc o recuperare rapidă, tot binele și o revenire promptă în sfera publică. Transmit gândurile mele bune Majestății Sale Reginei și celorlalți membri ai familiei regale, în această perioadă dificilă pentru toți”, a comunicat Humza Yousaf. Premierul regional al Țării Galilor, Mark Drakeford, a reacționat la anunțul diagnosticului regelui, exprimându-și tristețea. „Gândurile mele sunt alături de toți cei din Țara Galilor care îl vor susține pe el și pe familia sa în această perioadă. Le trimit cele mai bune urări în timpul tratamentului și îi doresc o recuperare rapidă și completă. Să te însănătoșești rapid!”, a spus el, încheind mesajul în limba galeză. Recent instalata prim-ministră a Irlandei de Nord și-a exprimat și ea regretul față de boala regelui Charles. „Sunt foarte întristată să aud despre boala regelui Charles și îi doresc toate cele bune, un tratament eficient și o recuperare rapidă și completă”, a declarat Michelle O’ Neill, prima politiciană naționalistă numită în această funcție în Irlanda de Nord.

Prințul Harry se întoarce la Londra, chiar dacă relația sa cu tatăl său și cu familia regală este tensionată. El a anunțat că va reveni imediat la Londra pentru a fi alături de tatăl său, după ce a aflat despre diagnosticul acestuia. Harry a precizat că a discutat deja cu Charles la telefon și că va pleca de urgență din California spre Londra. Conflictul dintre Harry și familia sa există încă de pe vremea când regina Elisabeta a II-a era în viață. Deși a participat la evenimente importante, cum ar fi înmormântarea bunicii sale sau încoronarea tatălui său, relația dintre Harry și familia regală a rămas tensionată, mai ales că prințul a făcut declarații controversate în SUA la adresa familiei sale.

Reprezentanții politicii britanice au transmis și ei mesaje de încurajare. Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, i-a urat regelui Charles „toate cele bune” într-un mesaj pe Twitter. „În numele Partidului Laburist, îi doresc Majestății Sale o recuperare completă. Așteptăm cu nerăbdare să-l vedem sănătos cât mai curând posibil”, a scris el. „Întreaga țară își ține pumnii pentru rege”, a fost mesajul fostului premier Boris Johnson, unul dintre politicienii care au transmis gânduri bune pentru suveran. „Întreaga țară își ține, de azi, pumnii pentru rege. Toate cele bune pentru Charles al III-lea, pentru o recuperare rapidă și completă”, a scris Johnson pe Twitter. Liderul liberal-democraților, al treilea partid britanic, i-a transmis, de asemenea, un mesaj de însănătoșire rapidă suveranului britanic. „Liberal-democrații se alătură întregii națiuni în a-i ura o recuperare rapidă și completă Majestății Sale”, a scris Ed Davey pe Twitter.

Din Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a transmis că vestea este „incredibil de tristă”. „Suntem extrem de triști și îi transmitem regretele noastre regelui și familiei sale”, a declarat oficialul american. De asemenea, el a menționat că „gândurile administrației Biden sunt alături de rege și de familia regală”. Președintele Joe Biden a spus că este „îngrijorat” de starea de sănătate a regelui Charles al III-lea și că îl va contacta telefonic, exprimându-și surprinderea față de diagnosticul de cancer al suveranului britanic. Fostul președinte Donald Trump, favorit pentru a candida din partea republicanilor, a declarat pe platforma sa socială, Truth Social, că regele este „un om minunat”. „Ne rugăm pentru o recuperare rapidă și completă”, a scris fostul președinte american.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed