Dinu Patriciu: În Marea Neagră sunt resurse uriaşe de hidrocarburi

“Alianţa este posibilă chiar şi fără Rusia”, a punctat omul de afaceri. De altfel, Dinu Patriciu crede că rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari încât ar putea fi o alternativă la rezervele Rusiei, ca furnizor internaţional de energie. Patriciu, care a adăugat că nu este deloc “un fan al conductelor”, a afirmat că proiectul oleoductului Constanţa – Trieste este singurul care are viitor. “Totul depinde de echilibrul politic şi de interesul pentru a se construi conducte”, a afirmat Dinu Patriciu, preşedinte al DP Holding. “Urăsc conductele. Sunt proiecte pe termen lung, aduc profit mic, iar politica joacă un rol de fiecare dată. Poate sună nebuneşte, dar peste un an-doi nu va mai suna atât de nebuneşte: nu avem nevoie de aceste conducte”, a explicat fostul proprietar al Grupului Rompetrol. El consideră că tehnologia de transport a gazelor lichefiate poate înlocui cu succes conductele.

De asemenea, Patriciu a criticat planurile României de a investi în energia nucleară. “Suntem socialişti în mentalitate. D-aia mergem mai departe cu energia nucleară. În opinia mea, faptul că suntem la câţiva kilometri distanţă de Kozlodui ar trebui să-i facă pe politicieni să nu mai susţină programul nuclear. Cu toate acestea, programul merge mai departe. Este un lucru nefericit”, a spus Patriciu. În prezent, România are funcţionale două din cele cinci reactoare nucleare de la Cernavodă şi plănuieşte să înceapă producţia de energie şi la următoarele două.

În ceea ce priveşte resursele efective de hidrocarburi din Marea Neagră, omul de afaceri, care investeşte prin Marexin în explorări de nămol sapropelic, a explicat că hidraţii sunt de mare viitor. “Sunt resursele cele mai bogate, comparativ cu restul resurselor care există, ceea ce ar putea însemna schimbarea industriei petroliere. Cercetarea şi dezvoltarea care vin din afara industriei sunt răspunsul, însă trebuie să gândim în afara cutiei”, a declarat ieri Patriciu.

La rândul său, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al celei mai mari companii din România, Petrom, consideră că sursele clasice de energie, petrolul şi gazele naturale, vor rămâne coloana vertebrală a sectorului chiar până în 2030. Şeful Petrom a adăugat că vor avea loc schimbări în piaţă şi că preţurile vor creşte. “Provocările din sectorul energetic ne vor solicita eforturi colective”, a punctat Mariana Gheorghe.

Proiectele de conducte bat pasul pe loc

Reamintim că România este implicată în planurile de construcţie a unui oleoduct (Constanţa – Trieste) şi a unui gazoduct (Nabucco), dar acestea sunt tergiversate de mai mulţi ani pe fondul diverselor neînţelegeri la nivel politic din statele membre sau al lipsei de furnizori etc. Autorităţile locale au făcut, de asemenea, eforturi în ultima vreme pentru o apropiere de Rusia, tatonând posibilitatea participării la proiectul de gazoduct South Stream.

De exemplu, Steven Mann, consilierul senior pentru afaceri internaţionale al gigantului petrolier american ExxonMobil, a spus ieri la Bucureşti, în cadrul aceluiaşi forum, că dezvoltarea unei conducte de gaze trebuie precedată de o dezvoltare economică, şi nu trebuie promovată politic. “Nu dezvoltăm o conductă şi apoi o promovăm politic, ci dezvoltarea unei conducte trebuie precedată de o dezvoltare economică”, a punctat Steven Mann.

La rândul său, Mehmet Uysal, preşedintele grupului TPAO, principalul importator energetic din Turcia, a afirmat şi el că Marea Neagră are resurse uriaşe de energie şi a mai spus că acestea vor deveni, cel mai probabil, principala sursă energetică a Europei.

Evenimentul Black Sea Energy and Economic Forum este doar “un bluf” al Rusiei şi al aliaţilor italieni pentru a ademeni România în South Stream şi pentru a pune presiune asupra Turciei şi Bulgariei, a atras atenţia expertul american Vladimir Socor, citat de NewsIn.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed