INTERVIU. Oportunități de investiții în 2016

Banii Tai Expo 2016 este a doua editie a expozitiei financiare organizata de Bursa de Valori Bucuresti impreuna cu societatile de brokeraj si companiile listate la bursa, fondurile de investitii, fondurile de pensii si companiile de asigurari de viata. Evenimentul se va desfasura in Piata Universitatii pe 27 si 28 mai, iar Dan Popovici, director general OTP Asset Management Romania va fi acolo pentru a răspunde întrebărilor publicului.

 

Dan Popovici este director general al OTP Asset Management Romania inca din anul 2013, anterior ocupand pozitia de director de investitii timp de 5 ani. Cu peste 20 ani de experiență în domeniul piețelor de capital, Dan Popovici a fost implicat în numeroase proiecte privind structurarea  ofertelor publice de valori mobiliare, cum ar fi actiuni, obligatiuni corporative si municipale și, de asemenea, in administrarea fondurilor de investiții.

 

 

– Care sunt, în opinia Dvs, cele mai bune investiții în 2016?

Cele mai bune investitii in anul 2016 pentru cine? Sau din ce punct de vedere? Nu cred ca ar trebui sa punem problema asa. Ar trebui sa identificam orizontul de timp pentru care facem aceste investitii. Tot la fel ar trebui sa vedem care este apetitul fata de risc al celui care face investitiile. De exemplu, este posibil ca pana la finalul anului acesta un anumit activ/instrument financiar sa creasca cu 50%, dar pe parcursul anului sa aiba o volatilitate foarte mare si sa vedem scaderi de pana la 70%. Ne punem atunci intrebarea daca aceasta investitie este buna pentru cineva cu un apetit scazut la risc? Avand in vedere cele de mai sus, cred ca pentru fiecare tip de client, in functie de nevoile sale, de orizontul sau de timp, exista cele mai bune solutii investitionale.

 

 

– În ce ne investim banii în acest an, în ce structură?

Din nou raspunsul este legat de orizontul de timp si riscul acceptat. De exemplu, o persoana care urmeaza in urmatoarele luni sa isi achizitioneze un apartament nu ar trebui niciodata sa isi puna problema sa investeasca in actiuni sau intr-un fond de actiuni. Acesta persoana insa poate investi sumele avute la dispozitie intr-un fond monetar sau unul de obligatiuni cu durata scurta. Pe de alta parte, o persoana care vrea sa economiseasca pentru pensie, si are un orizont de timp masurat in zeci de ani, ar trebui in mod evident sa aiba plasamente intr-un portofoliu diversificat a carui componenta de actiuni sa fie una semnificativa.

 

 

– Se vorbeste despre un ”pariu pe yen” în acest an. De ce am alege o investiție la bursă si nu una în valute exotice?

Dar de ce nu una intr-un fond diversificat valutar in care sa existe si o componenta investita in actiuni japoneze?! Pana la urma trebuie sa avem investitii diversificate, potrivite cu nevoia noastra si orizontul nostru de timp. Asa cum recomandam clientilor nostri sa aiba o diversificare valutara, tot la fel recomandam sa isi creeze un portofoliu diversificat pe mai multe clase de active, respectiv prin investitii in fondurile nostre de obligatiuni denominate in lei, euro si dolari, dar si in fondurile de Actiuni, Multi-asset si de Absolute-Return.

 
– Care sunt cele mai sigure (la modul general) și cele mai riscante investiții în acest an?

Pana la urma pe piata financiara riscul este masurat prin volatilitate, respectiv prin miscarile pe termen scurt, mai ample sau mai putin ample ale preturilor instrumentelor financiare tranzactionate. Din punctul nostru de vedere, cele mai putin riscante produse sunt fondurile monetare sau cele de obligatiuni cu durata scurta, care de fapt reprezinta in prezent cele mai cautate produse investitionale din Romania. Pe de alta parte, fondurile de actiuni sunt considerate in continuare ca fiind cele mai riscante. In ultima perioada am observat ca din ce in ce mai multi dintre clientii nostri se reorienteaza cu o parte a economiilor lor catre fonduri diversificate si de absolute-return care isi propun sa genereze randamente superioare fondurilor de obligatiuni in conditii de volatilitate inferioare fondurilor de actiuni.

 
– Cum vedeti evoluția bursei din România, în actualul context regional și global?

Suntem optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei actiunilor listate la Bucuresti in conditiile in care randamentul dividendului principalelor companii listate este de pana la patru/cinci ori mai mare decat randamentul oferit de titlurile de stat cu maturitatea de un an. Din punct de vedere macro-economic asteptarile privind Romania sunt bune, cu o crestere economica pentru anul 2016 care va depasi 4%. Pe de alta parte, Bursa de Valori Bucuresti face, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte dintr-o piata globala si este de asteptat sa fie puternic influentata de evolutiile pietelor internationale de capital.

Cu toate aceste, in ultima perioada, riscurile economice, dar si geo-politice par a se fi diminuat, astfel incat optimismul nostru privind o evolutie pozitiva pentru anul 2016 este in crestere.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed