Reparare a autostrăzii Sibiu Orăștie cu planșe eronate

Documente deținute în exclusivitate de Digi24.ro arată că în fapt proiectul, plătit cu câteva zeci de mii de euro, conține lipsuri, neclarități chiar erori și este departe de cel cerut pentru reparația lotului 3 din autostradă, respectiv porțiunea Săliște-Cunța.

 

Este neclar cum Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a putut demara lucrările de reparații fără a avea proiectul definitivat și cum a putut fi eliberată Autorizația de Construire necesară în absența proiectului.

Doar două luni pentru proiectare

 

Contractul de realizare a proiectului de reparații a fost semnat în luna iulie 2016 cu firma Road Consulting & Design Solution SRL . Scopul acestuia este ”servicii de proiectare constând în întocmirea Proiect Tehnic și Detalii de Execuție și Asistență Tehnică pentru zona cuprinsă între km 60+500 și 60+700 și pentru remedierea degradărilor constatate în vederea redeschiderii traficului rutier la obiectul de investiții autostrada Orăsștie Sibiu lot 3”.

 

La jumătatea lunii septembrie, cu deci doar două săptămâni înainte de termenul la care conducerea CNADNR se angajase să termine lucrările, firma de proiectare a înaintat CNADNR spre analiză proiectul, în formă necorespunzătoare însă. Într-o adresă internă către Direcțiile Implementare Proiecte Infrastructură și Autostrăzi și Drumuri Expres ale CNADNR, Direcția Tehnică a companiei enumeră o listă întreagă de lipsuri ale proiectului ce stă la baza reparației autostrăzii. În primul rând documentația tehnică nu poate fi asimilată în totalitate cu un proiect tehnic căci nu se respectă conținutul cadru stabilit legal, spune Direcția Tehnică (DT). Nu există breviare de calcul, listele de cantități nu sunt susținute cu argumente tehnice, nu se prezintă cauzele fenomenelor constatate și nici nu prezintă soluțiile tehnice prin analogie cu cauzele, spun inginerii CNADNR. ”Nu există nicio referință aferentă durabilității lucrărilor proiectate noi, a remedierilor și implicit a asumării sub acest aspect a soluțiilor de către elaboratorul proiectului tehnic”, spune DT din CNADNR.

 

mai multe, pe digi24.ro 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed