Hărțuirea cibernetică, o problemă care îi afectează cel mai mult pe copiii noștri

0
Hărțuirea cibernetică

Hărțuirea cibernetică – o situație fără precedent

Un nou studiu arată că numărul de cazuri ale victimelor hărțuirii cibernetice a crescut semnificativ. Iar aceasta vizează în special copiii de vârstă școlară. În România, fetele de 13 ani sunt cel mai frecvent afectate de acest fenomen, precizează studiul Health Behavior in School-aged Children (HBSC).

Hărțuirea cibernetică a crescut în ultimii ani, arată un studiu amplu efectuat de copii de vârstă școlară din 44 de țări, în principal europene. 

Tendințele generale de agresiune au rămas stabile. Dar, hărțuirea cibernetică, inclusiv trimiterea de mesaje, postări sau e-mailuri răutăcioase, sau partajarea de videoclipuri sau fotografii online fără permisiune, a crescut.

Conform studiului citat de Euronews, unul din șase copii a raportat că a fost agresat cibernetic, Iar cifra arată o creștere față de 2018. 

Fetele au de suferit cel mai mult

Cifrele hărțuirii cibernetice sunt mai mari în rândul fetelor (16%), comparativ cu numărul băieților (15%). În 2018, cifrele erau mai mici: 13% dintre fete și 12% dintre băieți au raportat atunci că sunt victime ale hărțuirii cibernetice.

Tiparele de hărțuire legate de vârstă au fost diferite pentru băieți și fete. În general, cele mai multe cazuri au fost raportate pentru categoria de vârstă de 11 ani, iar cele mai puține, la 15 ani. 

Pe de altă parte, pentru România, Cipru, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia, cele mai multe cazuri au fost raportate la 13 ani. 

În rândul fetelor, cea mai scăzută prevalență a fost raportată în general în rândul celor de 15 ani, cea mai mare la vârsta de 13 ani (în 15 ţări) şi la 11 ani, în celelalte. 

În România, fetele de 13 ani raportează cea mai mare prevalență a cyberbullying-ului: 24%.

Studiul Health Behavior in School-aged Children (HBSC) se desfășoară la fiecare patru ani, în colaborare cu biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cercetătorii au chestionat peste 279.000 de copii cu vârste de 11, 13 și 15 ani despre intimidare în 44 de țări și regiuni din Europa și Asia Centrală, precum și în Canada.

„Lumea digitală, deși oferă oportunități incredibile de învățare și conectare, amplifică și provocări precum hărțuirea cibernetică. Acest lucru necesită strategii cuprinzătoare pentru a proteja bunăstarea mentală și emoțională a tinerilor. Este esențial ca guvernele, școlile și familiile să colaboreze pentru a aborda riscurile online”, a spus dr. Joanna Inchley, coordonatorul internațional al studiului Health Behavior in School-aged Children (HBSC).

De la luptele fizice la bullying

Băieții erau mai susceptibili de a se angaja în lupte fizice, arată raportul, 14% dintre băieți fiind implicați în lupte fizice, față de 6% dintre fete. Acest lucru reflectă diferențe de modelare a comportamentului social dintre băieți și fete.

„Factori precum bogăția țării, veniturile sau inegalitatea de gen” au arătat, de asemenea, în cercetările anterioare, că influențează variațiile în hărțuire și lupte, a declarat Alina Cosma, cercetător la Trinity College Dublin și unul dintre autorii raportului, pentru Euronews Health.

„Deși auto-rapoartele sunt valoroase pentru a surprinde experiențe personale și comportamente care ar putea să nu fie observabile, ele pot fi influențate de dorința respondenților de a dezvălui, înțelegerea întrebărilor și memoria lor”, a spus cercetătorul român.

Autorii raportului mai subliniază faptul că hărțuirea este adesea legată de sănătatea fizică precară, problemele psihologice și performanța școlară slabă.

Unde poți cere ajutor dacă ești victima hărțuirii cibernetice?

În România, copiii care au nevoie de sfaturi și ajutor pot suna la Telefonul Copilului – 116111.

Telefonul Copilului este singura organizație non-guvernamentală, non-profit din România care oferă copiilor și părinților o linie națională de asistență. Apelul este oferit gratuit de Telekom România. Asistenții sociali și psihologii răspund tuturor apelurilor 7 zile pe săptămână.