Reţeaua Blejnar: 70 de telefoane de om ca să-i zăpăcească pe anchetatori!

Membrii celei mai bine organizate reţele evazioniste din România, din care făceau parte şi fostul şef al Fiscului Sorin Blejnar, dar şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, dezvoltaseră o adevărată obsesie pentru serviciile secrete şi ideea că ar putea fi interceptaţi.

 

De exemplu, omul de încredere al lui Radu Nemeş, liderul grupării, avea în permanenţă la el zeci de telefoane şi cartele, pentru a evita monitorizarea şi era permanent atent să nu fie filat. Detaliile apar în motivarea sentinţei prin care locotenentul lui Nemeş, omul de afaceri Mihai Buliga (28 de ani), a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Sentinţa a fost dată în dosarul în care mai mulţi foşti înalţi funcţionari au primit condamnări grele pentru un tun la bugetul statului de 56 de milioane de euro: Radu Nemeş – 9 ani, Diana Nemeş, soţia lui Radu Nemeş – 7 ani, Sorin Blejnar, fost şef al Fiscului – 5 ani, Viorel Comăniţă, fost şef al Vămilor – 5 ani, Dan Secăreanu, fost ofiţer în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) -5 ani.

 

Potrivit judecătorului care a dat condamnarea, Buliga avea rolul de „om de încredere“ şi „locotenent“ al lui Nemeş, mai cunoscut ca „Regele motorinei“. De asemenea, el era cel care ţinea legătura cu Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar şi cu ofiţerul de la Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, Dan Secăreanu.

 

„Stăm între o mie şi o sută de telefoane şi mie nu-mi place să vorbesc aşa“, se plângea Buliga unui complice.

 

Marta: „Să fii atent, să n-ai după tine ceva“

 

Discuţiile despre filaj le avea şi cu Marta, pe care Buliga l-a sunat pe 23 aprilie 2012, pentru a stabili cu acesta o întrevedere, întrucât tocmai fusese să se vadă „cu prietenul nostru comun“, care nu era „pe aici prin zonă“ şi era nevoie „să mai stăm de vorbă, aşa, una, alta“. În acest context, cei doi au stabilit să se vadă la locuinţa lui Marta, care însă i-a atras atenţia ca atunci când vine înspre el „să fii atent, să n-ai după tine ceva“.

 

 

De altfel, la primele percheziţii procurorii au găsit acasă la Mihai Buliga 42 de telefoane mobile şi 28 cartele telefonice. Şi complicii acestuia foloseau mai multe terminale. De exemplu, Emilian Preda avea 16 telefoane mobile şi 14 cartele telefonice, Andrei Jugănaru – 76 de telefoane şi 14 cartele telefonice, ofiţerul Doi şi-un Sfert, Dan Secăreanu – 12 telefoane mobile şi 13 cartele telefonice iar George Guliu – 27 telefoane mobile şi 2 cartele telefonice.

 

În faţa instanţei, Buliga a spus că el a fost doar un simplu angajat, şi că nu a avut niciun rol în reţeaua lui Radu Nemeş. „

 

Pe de altă parte, dacă activitatea lui Mihai Buliga ar fi fost una cu adevărat onestă, proprie unui simplu angajat ce-şi îndeplinea în limite legale atribuţiile conferite de funcţia ocupată, într-o logică elementară, nu se înţelege de ce acesta ar fi avut nevoie ca pe parcursul măsurilor de supraveghere autorizate în cauză să folosească cel puţin 50 de terminale mobile, dovedind o adevărată paranoia în ce priveşte comunicarea telefonică a unor elemente aparent insignifiante, cum ar fi locaţia în care se afla ori autoturismele cu care se deplasa“, a punctat magistratul.

 

Citeste mai mult: adev.ro/ocbkf8

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed