10 puncte fierbinţi din lume de unde poate să înceapă Al Treilea Război Mondial. Cel mai apropiat de România este la 1.000 km

Există multe regiuni strategice pe care ţări puternice precum Statele Unite sau Rusia încearcă să le ţină sub control, fie că este vorba de resurse naturale sau de o poziţie geografică favorabilă. Listverse prezintă 10 astfel de locuri. Cu siguranţă, având în vedere dinamică complexă a lumii în care trăim, ele sunt în realitate mult mai multe, scrie Descoperă.

 

Siria

 

Nu cu mult timp în urmă, mai exact acum aproape 6 ani, Siria era o ţară liniştită, chiar prosperă, deşi era înconjurată de pericolele din ţările din zona Orientului Mijlociu. Astăzi, Siria este devastată de unul dintre cele mai urâte războaie civile.

 

Conflictul a escaladat de la protestele împotriva preşedintelui Bashar al-Assad într-un război împotriva Statului Islamic şi a rebelilor finanţaţi de Statele Unite.

 

În schimb, Rusia şi Iran au sprijinit guvernul curent susţinut de Assad.

 

Războiul care durează de mai bine de 5 ani a creat o criză umanitară, iar refugiaţi din această ţară au creat o criză care a afectat multe ţări, inclusiv ţări din Europa.

 

Prezenţa celor două mari superputeri poate duce la escaladarea conflictului în alte părţi ale globului.

 

Israel

 

Micul stat israelian este înconjurat de ţări arabe, iar în scurta sa istorie de aproape 70 de ani, a avut numeroase conflicte. Faptul că este o forţă militară cu mult superioară ţărilor vecine a însemnat până acum menţinerea integrităţii Israelului.

 

Există totuşi un pericol conform căruia Iranul poate dezvolta arme de distrugere în masă care ar putea lovi Israelul. Într-un asemenea caz, este uşor de imaginat că un război local de o asemenea anvergură ar putea escalada într-unul mondial.

 

Golful Persic

 

Altă zonă din Orientul Mijlociu care este un punct fierbinte este Golful Persic. Cu rezerve imanse de petrol, aceasta este o zonă instabilă de mai bine de 25 de ani, de la Războiul din Golf. Astăzi, navele de război iraniene au efectuat mai multe manevre de provocare a navelor americane, până în punctul în care acestea din urmă au tras focuri de avertisment.

 

De asemenea, sancţiunile impuse Iranului contribuie la escaladarea tensiunilor din această zonă deja cunoscută pentru trecutul său sângeros. Odată cu noua administraţie prezidenţială a lui Donald Trump, se consideră că vor exista acţiuni mai agresive ale Statelor Unite în ceea ce priveşte Iranul, lucru care poate duce la un conflict militar între cele două ţări. Să nu uităm că Iranul are aliaţi puternici, precum Rusia.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed