20 de lucruri inedite despre Sagrada Familia, una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Europa

Sagrada Família este una dintre principalele atracții turistice din Barcelona, capitala Cataluniei. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

 

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

Citește și: Singurul oraş din România care rivalizează cu destinaţii de vacanţă precum Barcelona, Viena sau Budapesta

Iată câteva lucruri mai puțin știute despre imaginea iconică a Barcelonei:

 

    1. Sagrada Familia are o înălțime de 170 de metri, fiind cu un metru mai scundă decât cel mai înalt deal din Barcelona. Gaudi credea că o operă a omului nu trebuia să întreacă o creație a Domnului.
  1. 2. La 19 martie 1882, a fost așezată prima piatră, dar nu a fost pusă de Gaudi, cum ar fi logic? Dar proiectul inițial a fost proiectat de un alt arhitect, Francesc de Paula Villar, care a părăsit locul de muncă din cauza problemelor cu Consiliul Local.
  2. 3. Pe parcursul primilor ani de construcție ai Sagradei, Gaudi a ridicat și o școală pe care a numit-o Școala Sagrada Familia și care era dedicată copiilor muncitorilor care-și petreceau zilele muncind la ceea ce trebuia să devină una dintre cele mai frumoase structuri din întreaga Europă.

4. Biserica a fost construită exclusiv din donații. De aceea construcția sa s-a întins pe o perioadă îndelungată de timp. Gaudi dorea ca oamenii să fie uimiți de grandiozitatea bisericii și să fie astfel încurajați să doneze pentru încheierea construcțiilor.

5. La începutul construcției, Sagrada Familia era o simplă biserică romano-catolică. Mai târziu ea a fost desemnată drept catedrală și așa a rămas până în 2010, când Papa Benedict al 16-lea a declarat-o bazilică. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii, o catedrală reprezintă ”casa” unui episcop.

6. Acoperișul este prevăzut cu 17 turle. Cea mai înaltă turlă reprezentându-l pe Iisus Hristos, Fecioara Maria urmându-l din urmă pe fiul său, alături de cei 12 apostoli.

7. În interior se află mormântul lui Antoni Gaudi care a murit, din păcate, la câteva zile după ce fusese lovit de un tramvai. Acesta se află în subsolul clădirii și poate fi vizitat. Mormântul e înconjurat de patru capele, fiecare dintre acestea fiind dedicată unui personaj religios.

8. Poarta centrală a bisericii este dedicată milei. Multe dintre fețele personajelor sculptate pe această poartă sunt chiar ale muncitorilor care au lucrat de-a lungul timpului la construcția catedralei; acesta a fost tributul lui Gaudi față de ei.

9. Există nenumărate simboluri în fiecare colțișor al stucturii proiectate de Gaudi. Pe lângă simbolurile religioase sunt încă două pe care ar trebui să le cauți. Mai întâi, coloanele din interior, care amintesc de copaci – pe măsură ce le privești ele își schimbă constant forma, părând a fi cu adevărat copaci. Apoi există acele broaște țestoase la capetele coloanelor, care le susțin și care reprezintă pământul și marea.

10. Acoperișul bisericii are rolul unui far, pe acesta fost construit un mozaic în care se oglindește lumina lunii pentru ca marinarii să găsească mai ușor drumul către port.

11. În prezent, construcția este în curs de desfășurare sub îndrumarea lui Jordi Bonet I Armengol. Începând cu anii 1980 a fost folosită tehnologia calculatoarelor pentru procesul de proiectare și construcție. Acest lucru a adus îmbunătățiri radicale în accelerarea procesului.

12. În 1936, în timpul Războiului Civil din Spania, un grup de anarhiști au intrat în Sagrada Familia și au dat foc unei cripte. Atunci au ars o mulțime de materiale de construcție dar, din fericire, multe au fost și recuperate. De-a lungul istoriei, construcția a fost îngreunată de nenumărate ori din astfel de motive obiective.

13. În timpul Războiului din 1936, atelierul lui Gaudi a fost distrus. Muncitorii constructori au reușit să restaureze o parte din machetele acestuia pentru a materializa în continuare ideile marelui maestru.

14. Sagrada Familia are trei fațade, cea numită Fațada Nașterii Domnului fiind realizată în întregime de Gaudi însuși. Fațada Pasiunii și Fațada Gloriei au fost făcute mult mai târziu iar când a fost adăugate sculptura lui Hristos cu crucifixul (realizată de Josep Maria Subirachs), pe Fațada Pasiunii, mulți au strâmbat din nas spunând că aceasta e prea abstractă și că subminează stilul și viziunea lui Gaudi.

15. Nu e un lucru deosebit faptul că în interiorul Sagradei se află lifturi dar când vezi cât de înguste sunt turnurile, te întrebi cum funcționează acele lifturi. Și deși nu sunt lifturile magice de sticlă, realizate de Willy Wonka, ele permit vizitatorilor să vadă cea mai joasă și cea mai înaltă porțiune a structurii. Desigur, după ce cobori din lift trebuie să urci pe niște scări înguste pentru a ajunge sus, în turnuri, și a admira panoramele orașului.

16. Gaudi a fost întrebat odată de ce depune atâta efort și timp în realizarea unor turle atât de elaborate din moment ce nimeni nu le va putea admira de sus. Arhitectul a răspuns că „Îngerii le vor vedea.”

17. În octombrie 2018, Sagrada Familia a primit o amendă de 35 de milioane de euro după ce autorităţile spaniole au descoperit că nu deţine un permis de construcţie, deşi lucrările au început în urmă cu peste 130 de ani.

18. Sagrada Familia a obţinut autorizaţia de construcţie după 137 de ani. Primăria oraşului spaniol a aprobat concesiunea licenţei societăţii responsabile de construcţia bisericii monumentale, în schimbul a 4,6 milioane de euro. Responsabilul pe probleme de urbanism din Primărie, Janet Sanz, a spus că a reuşit „să rezolve o anomalie istorică a oraşului: ca o operă emblematică precum Sagrada Familia (…) să fie construită ilegal”.

19. Cu o lungime de 95 de metri şi 60 de metri lăţime, Sagrada Familia poate adăposti simultan aproximativ 13.000 de oameni.

20. Faţada Gloriei, cea dinspre Sud, este faţada principală a bisericii, găzduind intrarea principală în Sagrada Familia. Sculpturile din această zonă exemplifică originile omului, problemele, drumurile şi scopul acestuia în viaţă. Ca toate celelalte faţade, şi faţada Gloriei are 3 intrări ce reprezintă mila, speranţa şi credinţa, 4 turnuri şi o galerie exterioară cu 7 coloane, simbol al celor 7 daruri ale Sfântului Duh.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed