5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.03.2011

0

ZF: Eşecul liberalizării pieţei energiei: nimeni nu a renunţat la vechile Electrici. Niciun consumator casnic nu şi-a exercitat dreptul de a-şi schimba furnizorul de energie electrică în cei aproape patru ani de presupusă liberalizare a pieţei de electricitate. Deşi din iulie 2007 populaţia poate teoretic să schimbe seviciile vechilor filiale Electrica cu ofertele unor companii cum sunt chiar Energy Holding de exemplu, în realitate nimeni nu şi-a exercitat acest drept dintr-un motiv cât se poate de simplu: în loc de un preţ mai bun, casnicii nu ar face decât să iasă de sub protecţia reglementării, ceea ce ar însemna facturi mai mari.

România liberă: Parcările din centrul Capitalei, împărţite între clanuri. Parcările din zonele centrale ale Capitalei sunt de ani buni surse de venit pentru parcagiii clandestini. Aceştia sunt organizaţi în clanuri, câştigă la „negru” peste 3.000 de lei lunar fiecare şi ignoră sutele de amenzi primite de la jandarmi. În centrul oraşului şi în zonele cu vad, pline de baruri, restaurante sau magazine, există sute de locuri de parcare care aparţin primăriei. Bine ar fi ca toţi banii strânşi de pe urma taxelor achitate de şoferii care opresc în această zonă să ajungă în bugetul local. Raportul Poliţiei Locale arată că parcagiii sunt constituiţi în adevărate caste, care au sub control anumite teritorii.

Adevărul: Importăm mâncare de 3,5 miliarde de euro. În fiecare an, importurile româneşti de alimente le depăşesc pe cele ale Ungariei şi Bulgariei la un loc, cu tot potenţialul nostru agricol. Se spune că România este o ţară „eminamente agrară“, dar statisticile arată că 65% din alimentele de bază vin din import şi valorează peste trei miliarde de euro anual. Avem un potenţial agricol atât de ridicat, încât am putea hrăni 80 de milioane de oameni? Şi ce dacă?! Un sfert din pământul cultivabil nu este lucrat, iar majoritatea tarlalelor fac obiectul unei agriculturi arhaice şi meteodependente. Numai aşa se explică de ce românii au ajuns să importe mâncare în proporţii care ar trebui să îngrijoreze autorităţile.

Gândul: Noul Cod al Muncii adoptat: când vor da firmele private drumul la angajări. Vezi aici ce multinaţionale recrutează în această primăvară. Codul ar putea însă amplifica valul de angajări adus de reluarea creşterii economice. Modificarea Codului Muncii de către guvern nu va schimba, peste noapte, dinamica pieţei forţei de muncă din România. Nici nu va declanşa un val de disponibilizări, dar nici nu va determina patronii să angajeze mai mult decât ar fi făcut-o oricum, după cum susţin reprezentanţii patronatelor. „Mediul privat nu poate să facă angajări pur şi simplu. Este nevoie mai întâi de reluarea creşterii economice. În ciuda declaraţiilor liderilor sindicali, nu vor exista concedieri datorită noului Cod al Muncii”, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Capital: Atenţie, se închid uşile! Urmează staţia Piaţa Imobiliară. Noua magistrală de metrou Drumul Taberei – Pantelimon va avea un impact major asupra potenţialului de dezvoltare a zonelor pe care urmează să le deservească. Valoarea apartamentelor din preajma viitoa­re­lor staţii se va aprecia cu circa 10%-15%. Unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bucureştiului, Drumul Taberei, privat de metrou de regimul Ceauşescu pentru că a fost construit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a dezvoltat ca zonă eminamente rezidenţială. Chiar dacă are atuurile zonelor verzi şi mai liniştite, accesul dificil spre centrul Capitalei face ca acest cartier să fie ocolit de noi dezvoltări imobiliare.