Fitch: România va depăşi ţinta de deficit, dar riscurile actuale nu pun în pericol ratingul (VIDEO)

Majorarea TVA va avea un efect negativ asupra creşterii economice şi inflaţiei, estimează expertul Fitch Douglas Renwick, citat de Ziarul Financiar. Deficitul bugetar ar urma să atingă 7,5% din PIB în acest an, peste nivelul convenit cu FMI, iar economia să înregistreze un declin de 1 la sută din PIB. Analistul Fitch afirmă că este extrem de important ca Guvernul să continue reformele şi agenda de consolidare pentru a îndeplini ţintele fiscale ale FMI. Măsurile au fost ambiţioase, dar nu au închis încă gap-ul fiscal. „Vom urmări dacă măsurile legislative vor fi adoptate cu succes”, a mai spus expertul.

 Douglas Renwick a precizat că, dincolo de dificultăţile economice, riscurile actuale nu pun în pericol ratingul României. O altă agenţie de evaluare financiară, Moody’s, a avertizat însă că o posibilă întârziere a tranşelor de la FMI şi Uniunea Europeană şi incapacitatea guvernului de a găsi surse alternative de finanţare ar putea pune presiune de scădere pe rating-ul suveran.

Dacă Fitch vede o scădere economică de 1 procent pentru România în acest an, Moody’s se aşteaptă la un declin de 1,3%, urmat de o creştere economică de 3% în 2011. Ieşirea din recesiune ar putea avea loc în România abia la sfârşitul anului acesta, însă economia internă va avea o evoluţie lentă în următorii ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed