Alta cale nu exista: Grecii ori dau faliment, ori le stergem datoriile

Liderii Uniunii Europene afirmă sus şi tare că nu se pune problema unei ştergeri a datoriei Greciei.

 

„Grecia trebuie să respecte Europa”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, subliniind că „nu se pune problema anulării datoriei” Atenei, chiar dacă „sunt posibile unele aranjamente”.

 

Într-o analiză publicată de Financial Times, Martin Wolf arată faptul că nu există cale de mijloc: dacă nu se va şterge datoria Greciei, aceasta va da faliment. Şi într-un caz şi în celălalt, consecinţele vor fi grave. Doar că una dintre cele două soluţii reprezintă răul mai mic.

 

Deşi mai puţin moral şi etic, ştergerea datoriei Greciei este o soluţie mai benefică în primul rând pentru Europa şi cu atât mai mult pentru greci.

 

„Făcută corect, reducerea datoriei ar avea efecte pozitive asupra Greciei, dar şi asupra întregii zone euro. Ar crea dificultăţi, e adevărat. Dar acestea ar fi mai mici decât cele create în cazul în care îi aruncăm pe greci la lupi”, scrie Martin Wolf.

 

Dacă ne uităm pe cifre, Grecia este deja într-un faliment macroeconomic. Un default oficial ar distruge practic o ţară din zona euro din care nimeni, dar absolut nimeni, nu va avea de câştigat.

 

Şomajul este de 26%, iar cel în rândul tinerilor de peste 50%. PIB-ul a scăzut cu 26% faţă de cel de dinainte de criză, iar cheltuielile grecilor pe bunuri şi servicii au scăzut cu peste 40%.

 

Mai mult, în momentul de faţă Grecia are o datorie la Fondul Monetar Internaţional de 226,7 de miliarde de euro (adică 125% din PIB), ceea ce reprezintă aproape două treimi din datoria publică totală care se ridică la 175% din PIB. Cel mai probabil, în lipsa unor măsuri de austeritate pe care Grecia a încetat să le mai ia, această datorie va creşte si mai mult. Aşadar, falimentul este aproape o realitate pentru greci, iar singura ieşire pentru moment nu este alta decât ştergerea datoriilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed