Două viziuni diferite: CE – România e ultima! FINANȚELE – e totul perfect

La o zi după ce Comisia Europeană a arătat că România a raportat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, Ministerul Finanțelor iese cu un comunicat care prezintă o situație roză, în sensul că În cazul României, rezultatele indică menținerea aceluiași decalaj fiscal, de la 35,8% în anul 2016 la 35,5% în anul 2017 (raportul CE rotunjește cifra în ambii ani la 36%). Comisia susține că statele membre UE au pierdut 137 de miliarde euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA). Așa-numitul „deficit de încasare a TVA” – sau diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată – a scăzut într-o anumită măsură în comparație cu anii precedenți, însă continuă să fie foarte mare. Iar România continuă să fie ultima. Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

 

Ce zic Finanțele

 

Finanțele au transformat  concluziile raportului din negru în roz. ”În cazul României, rezultatele indică menținerea aceluiași decalaj fiscal, de la 35,8% în anul 2016 la 35,5% în anul 2017 (raportul rotunjește cifra în ambii ani la 36%). De altfel, comparativ cu anul 2016, există State Membre care înregistrează creșteri: Grecia – 2,6 puncte procentuale,  Letonia -1,9% și Germania – 0,2%. România nu se mai regăsește printre țările care înregistrează o creștere a decalajului fiscal. Este pentru prima dată în cei 5 ani de analiză a decalajului fiscal la TVA când România nu mai figurează printre statele cu cea mai mare creștere de decalaj fiscal dintre cele 28 de State Membre ale Uniunii Europene. În cazul României, raportul semnalează că în anul 2017 au avut loc modificări legislative importante, care au afectat structura ratelor de TVA. Per total, reducerea cotei medii de impozitare a fost de la 17,2 în anul 2015 la 12,7 în anul 2017 (niciun alt Stat Membru nu a mai înregistrat modificări semnificative de cotă)”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

 

 

Cota efectivă de impunere a scăzut  la 12,7%, cu 3 puncte procentuale mai mică comparativ cu cea din 2016. În aceeași perioadă conformarea fiscală a crescut cu 1 procent. Scăderea cotei efective este datorată reducerii cotei standard.

 

Masa de TVA ce ar trebui colectată (VTTL) a crescut cu 7%, iar veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%. Așa se explică și faptul că decalajul a rămas relativ constant.

 

Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuită de la 38,7% cât a fost comunicat în primăvara acestui an, la 35,5% în raportul final. În plus, raportul publicat anul acesta de Comisia Europeană introduce un element de noutate, respectiv un exercițiu de prognoză pentru anul precedent publicării raportului (nivelul decalajului la TVA pentru anul 2018).

 

Potrivit acestei estimări, nivelul decalajului fiscal la TVA va scădea cu aproximativ 3 p.p., respectiv de la 35,5% în 2017 la 32,5% în 2018, veniturile colectate din TVA înregistrând o creștere semnificativă în 2018 comparativ cu 2017. Aceasta confirmă că măsurile luate în vederea combaterii evaziunii fiscale în cursul anului 2017 și continuate în 2018 au avut efect pozitiv asupra TVA colectată.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed