Cine sau ce a aruncat în aer podul lui Putin? O dronă amfibie, printre ipotezele plauzibile care sperie Kremlinul

Ce știm până acum despre cauzele exploziei dramatice de sâmbătă de pe podul lui Putin peste Kerci? Există o mulțime de teorii, nu toate sunt foarte credibile. Printre cele mai plauzibile însă se numără ideea unei drone amfibie, o armă secretă pe care ar avea-o ucrainenii, scrie BBC.

Rusia s-a grăbit să sugereze că a fost vorba de un camion-capcană în cazul exploziei care s-a produs pe podul din Crimeea, dar nu a spus imediat cine ar fi orchestrat presupusul atac. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă că reacția exaltată a Ucrainei arată „natura teroristă” a atacului, dar s-a ferit să acuze direct Kievul.

Apoi, la mai bine de 24 de ore de la incident, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit, duminică seara, cu șeful Comitetului rus pentru Investigații și a proclamat că a fost vorba de un atac terorist comis de serviciile secrete ucrainene care au fost ajutate de „cetățeni ruși din străinătate”.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere, care circulă pe rețelele sociale, arătă un camion – care ar proveni din orașul rus Krasnodar, aflat la o oră de mers de punctul de trecere pe pod – care se deplasează în direcția vest în momentul exploziei. Oficialii ruși au spus că proprietarul camionului este un bărbat din Krasnodar în vârstă de 25 de ani, Samir Iusubov, iar la volan se afla o rudă mai în vârstă a acestuia, Mahir Iusubov.

De ce ipoteza camionului-capcană nu stă în picioare

Însă o examinare atentă a imaginilor pare să arate că acest camion nu are nicio legătură cu explozia, menționează BBC. Imaginile arată o minge de foc uriașă care izbucnește chiar în spatele – și cumva lateral – camionului, în timp ce acesta începea să urce pe o secțiune în pantă a podului. Viteza cu care „teoria camionului-capcană” a început să se răspândească în cercurile rusești a fost suspectă, mai scrie BBC.

Asta sugerează că la Kremlin s-a preferat ipoteza unui act de terorism în locul unei posibilități și mai alarmante: să fi fost un act curajos de sabotaj din partea Ucrainei. „Am văzut la vremea mea o mulțime de dispozitive explozive improvizate de mari dimensiuni transportate de vehicule, dar acesta nu pare să fi fost unul”, a declarat pentru BBC un fost expert în explozibili din armata britanică.

O explicație mai plauzibilă, spune el, ar fi aceea a unei explozii masive care să se fi produs sub pod, probabil opera unui soi de dronă amfibie clandestină. „Podurile sunt în general proiectate să reziste la încărcatură, deci la forțe care acționează de sus în jos și la acțiunea unor anumite forțe laterale care pot acționa din cauza vântului. În general, ele nu sunt proiectate pentru a rezista la sarcini ascendente. Cred că acest fapt a fost exploatat în atacul ucrainean”, a arătat expertul.

Unii observatori au remarcat că într-o altă înregistrare video a camerelor de securitate, ceva – ce pare a fi unda provocată de prora (partea din față) unei mici bărci – apare lângă unul dintre pilonii podului cu o fracțiune de secundă înainte de explozie. De altfel, ucrainenii au publicat sâmbătă seara o primă fotografie care e făcută dintr-un unghi de undeva de sub pod și arată avaria produsă.

O ambarcațiune misterioasă a eșuat în Crimeea la 21 septembrie

BBC menționează că la 21 septembrie, pe canalele sociale rusești au circulat imagini care arătau o misterioasă ambarcațiune fără echipaj care eșuase pe țărm în apropierea bazei navale ruse din orașul Sevastopol din Crimeea. Aceasta semăna cu un caiac mai mare, avea un fel de acoperământ de culoare neagră și era prevăzută cu senzori montați la prora și cu un dispozitiv alb, asemănător unui periscop, în partea superioară.

Potrivit rapoartelor locale, nava a fost remorcată în largul mării și aruncată în aer. „A fost descoperită o parte a unui vehicul fără pilot”, a declarat guvernatorul orașului Sevastopol. „După ce au fost finalizate cercetările, acest aparat a fost distrus pe mare prin explozie. Nimeni nu a fost rănit”, a precizat oficialul instalat de Moscova.

De altfel, sâmbătă, la scurt timp după explozia podului din Crimeea, sateliții au reperat o mișcare ciudată în portul Sevastopol. Toate navele care erau ancorate acolo aparent s-au depărtat rapid și concomitent de țărm, ca și cum ar fi primit o alertă de urgență. De altfel, Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care ordonă FSB-ului, serviciul de informații al țării din care a făcut parte, să se ocupe de securizarea podului din Crimeea – care în cursul dimineții a fost avariat de o explozie suspectă -,  dar și a cablurilor electrice și a gazoductului ce alimentează peninsula ucraineană pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Operațiuni curajoase și o campanie de comunicare publică ingenioasă

Nu este prima dată când circulă informații care sugerează că Ucraina are acces la astfel de echipamente clandestine, precizează BBC.

„Există rapoarte bine documentate care sugerează că ucrainenii au în serviciu atât vehicule de supraveghere, cât și vehicule maritime de atac acționate de la distanță. Acest concept operațional a fost dezvoltat de-a lungul anilor, nu în câteva luni”, a declarat expertul britanic în explozibili citat de BBC. Dacă acesta este modul în care Ucraina a reușit să atace podul de la Kerci, la sute de kilometri de teritoriul controlat de Kiev, atunci este una dintre cele mai ambițioase operațiuni ucrainene de până acum. Dar, în afară de câteva „șoapte” care circulă prin capitala ucraineană, nimeni nu confirmă teoria, punctează BBC.

La fel ca în episoadele anterioare – inclusiv scufundarea navei-amiral a Flotei ruse a Mării Negre, Moskva, sau atacul misterios din august care a devastat o bază aeriană rusă din Crimeea – Kievului îi place să lase lumea să facă tot felul de speculații. Totul face parte dintr-o campanie de comunicare publică de mare succes pe care Ucraina a desfășurat-o, alături de efortul său militar, încă de la invazia rusă din februarie, iar deocamdată, se pare că funcționează, conchide BBC.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed