Doi miliardari ruși, eliminați de pe lista sancțiunilor UE

Doi miliardari ruși au scăpat de sancțiuni. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis miercuri să îi elimine pe miliardarii ruşi Mihail Fridman şi Petr Aven de pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană după atacul Rusiei asupra Ucrainei din 2022, relatează Reuters.

„Tribunalul consideră că niciunul dintre motivele expuse în actele inițiale nu este suficient de fundamentat și că, prin urmare, includerea domnului Aven și a domnului Fridman pe listele în cauză nu a fost justificată”, a declarat instanța din Luxemburg în comunicatul CJUE.

Fridman a declarat miercuri pentru presa RBC că el și partenerul său de afaceri Aven sunt „mulțumiți” de decizia instanței de a-i elimina de pe lista de sancțiuni.

Fondurile și resursele economice ale ambilor oameni de afaceri au fost înghețate după ce Consiliul European a impus restricții în urma invaziei ruse. Ambii sunt acționari majori ai conglomeratului Alfa Group, care include cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, și cel mai mare retailer alimentar X5 Retail Group.

Instanța a decis că miliardarii nu ar fi trebuit să fie incluși pe listă între februarie 2022 și martie 2023.

O decizie a UE din martie 2023 a reimpus măsurile restrictive celor doi bărbați, care au depus un recurs separat împotriva acestei acțiuni.

Curtea a spus că Consiliul poate avea motive să stabilească că Fridman și Aven au legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, dar nu demonstrează că bărbații au susținut acțiuni sau politici împotriva Ucrainei sau că au sprijinit financiar factorii de decizie ruși.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre decizia instanței de miercuri, a spus că Rusia crede că astfel de sancțiuni sunt atât ilegale, cât și distructive, dar că oamenii de afaceri au avut ocazia să le conteste.

În decembrie 2022, miliardarul rus Mihail Fridman a fost reținut la Londra pentru suspiciuni de spălare de bani. UE l-a numit pe Fridman, atunci în vârstă de 58 de ani, „un finanțator rus de top și un susținător al cercului intim al lui Putin“.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed