Administrația SUA avertizează Israelul să evite transferul forțat al populației în Fâșia Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat Guvernul Benjamin Netanyahu să evite transferul forțat al populației palestiniene dacă armata israeliană va relua bombardamentele și va extinde ofensiva militară spre sudul Fâșiei Gaza, afirmă un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.

”Amploarea deplasărilor generate de ofensiva în nordul Fâșiei Gaza nu trebuie să se repete în sud”, a afirmat un oficial guvernamental american, sub protecția anonimatului, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

”Este foarte important ca ofensiva militară israeliană, dacă se va deplasa spre sud, să se desfășoare astfel încât să nu provoace, pe cât posibil, noi deplasări ale populației. Președintele SUA și colaboratorii săi au insistat clar asupra acestui aspect în discuțiile cu Guvernul israelian”, a subliniat oficialul american.

Guvernul Benjamin Netanyahu, care ar vrea continuarea ofensivei militare în Fâșia Gaza după expirarea actualului armistițiu, a fost ”receptiv” la avertismente, a precizat oficialul citat.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat, marți, că există risc de foamete în Fâșia Gaza, dacă nu va fi suplimentată asistența umanitară. De la intrarea în vigoare a armistițiului între Israel și grupul islamist Hamas, în urmă cu cinci zile, Programul Alimentar Mondial (PAM) a aprovizionat cu alimente peste 121.000 de persoane din Fâșia Gaza.

”Este foarte probabil ca populația Fâșiei Gaza, în mod special femeile și copiii, să fie expusă riscului foametei dacă nu vom putea furniza acces permanent la alimente. Un armistițiu de câteva zile este insuficient pentru a avea un impact semnificativ”, a declarat Corinne Fleischer, director în cadrul Programului Alimentar Mondial responsabil de Orientul Mijlociu.

Israelul și grupul Hamas depun eforturi pentru prelungirea armistițiului. David Barnea, directorul Serviciului israelian de informații Mossad, s-a deplasat din nou marți în orașul Doha, pentru discuții cu oficiali din Qatar și cu William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), pe tema prelungirii armistițiului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas. ”Discuțiile vizează progrese în sensul prelungirii armistițiului cu încă 48 de ore și pregătirea terenului pentru acorduri suplimentare”, au afirmat, sub protecția anonimatului, oficiali de la Doha.

Analistul Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), a apreciat că armata israeliană a comis o ”eroare strategică” prin decizia de mutare a populației palestiniene spre sudul Fâșiei Gaza la începutul ofensivei. ”Cred că israelienii au făcut o eroare strategică uriașă de la început, au mutat populația spre sud pentru a ataca în nord, iar acum ce vor face, în condițiile în care au două milioane de oameni în sud? Cum vor ataca în sud, căci vor provoca victime masive, și cum își vor atinge obiectivele?”, a atras atenția analistul britanic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri