Adrian Ghenie este un pictor de milioane! Două tablouri ale sale ”adjudecate” cu 6 milioane euro

0

Adrian Ghenie este un pictor de milioane! Două lucrări plastice ale celui mai bine cotat artist plastic român au fost vândute la o licitație cu peste 6 milioane euro.

Tablourile -”Autoportret în 1945” și ”Excursia” au fost vândute de prestigioasa casă de licitații Sotherby’s, filiala din Hong Kong, cu un milion de euro, respectiv, 5,13 milioane de euro. Lucrările, care se aflau în colecții particulare, au fost licitate cu sume mult mai mari decât prețul de pornire.

În vârstă de 43 ani, băimăreanul care s-a stabilit în Berlin, deține și precedentul record pentru un pictor român. În urmă cu cinci ani, tot la o licitație, un tabloul al său s-a vândut tot la Sotherby’s cu peste 3.117.000 lire sterline. În 2019, ”Lidless Eye”, lucrarea pictorului (atastă 2016-2018) a fost vândută, tot în Asia, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong (echivalentul a 6 milioane de euro).

Adrian Ghenie este un pictor de milioane!  Lucrările sale depășesc toate așteptările licitațiilor. Românul a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și, împreună cu alți doi colegi a fondat în urmă cu 15 ani Galeria Plan B pe care au extins-o și la Berlin. Spațiu expozițional permanent, premieră pentru o galerie românească în străinătate. De altfel, artistul plastic Adrian Ghenie a ales ulterior să se stabilească la Berlin, unde este considerat etalon între reprezentanții noului val al artei vizuale și unul dintre cei mai străluciți pictori ai momentului.

Cele mai bune filme despre viața lui Isus Hristos

Adrian Ghenie este un pictor de milioane! Este prezent în cele mai importante muzee și colecții private

Prima sa lucrare de succes, ”tabloul ”Regele” a fost vândut la o licitație, la Londra, în 2013, cu 212.238 euro. A urmat lucrarea ”Dr Menghele 2”, vândut cu 140.747 euro. În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin. Artistul plastic român este foarte apreciat în lumea artei contemporane internaţionale, fiind prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii şi colecţii private din lume, amintim: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer şi Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent), Palazzo Grassi, Fundaţia François Pinault (Veneţia), Tate Liverpool, Bienala de la Praga ori Fondazione Palazzo Strozzi (Florenţa).

Nadine este elevă de liceu la 44 ani! Face pregătire pentru Bac. ”Mâine mă ascultă la română și geografie”