Afacerea Sterlig readuce în discuţie legislaţia românească în domeniul resurselor

Corpul de control al Guvernului a început luni verificările cu privire la contractul încheiat între Sterling Resources şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), iar ANRM a cerut şi declasificarea contractului de bază încheiat în 1992.

Totodată, fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, pe al cărui final de mandat a fost dată hotărârea de Guvern care a declanşat controversa legată de dreptul firmei Sterling de a exploata zăcămintele concesionate în Marea Neagră, a anunţat că intenţionează să apeleze la justiţie în ca răspuns la "calomniile" premierului Emil Boc şi ale deputatului Iulian Iancu.

Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia a fost încheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil şi Canadianoxi Ltd. şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.570/1992, înainte de intrarea în vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat că tipul de contract petrolier practicat în Romania este acordul petrolier de concesiune.

Dezbaterile publice asupra acestui contract au evidenţiat carenţele legislative pe care România le are în domeniul exploatării resurselor. Decizia prin care, prin Legea petrolului din anul 1995 s-a renunţat la contractele de împărţire a producţiei şi s-a trecut la contractele de concesiune, de pe urma cărora România primeşte sume infime, se dovedeşte a acum păguboasă. Pentru ca pe viitor să nu mai existe astfel de controverse România ar trebui să stabilească un nou cadru legal, care să aducă statului venituri consistente, în condiţiile în care lupta pentru rezervele de hidrocarburi, la nivel mondial, este din ce în ce mai acerbă.

În cursul acestei săptămâni a fost adusă în discuţie o altă firmă, Zeta Petroleum, care, potrivit presei ar fi fost şi ea avantajată de Guvernul Tăriceanu.

Potrivit ziarului Cotidianul, o companie britanică, ce are relaţii contractuale cu firma Rompetrol, a primit, în anii 2007 şi 2008, concesiunea a trei perimetre petroliere, prin hotărâri ale guvernului Tăriceanu. Este vorba despre firma Zeta Petroleum Ltd., o companie fondată în 2005, care este interesată în principal de proiecte energetice în Europa de Est şi în zona Mării Negre, şi care, potrivit site-ului propriu, are momentan concesiuni în România şi în Turcia.

Ziarul Cotidianul susţine că "acordarea concesiunii celor trei câmpuri din România s-a făcut prin hotărâri de guvern croite după acelaşi tipar ca actele din afacerea Sterling: toate actele normative sunt semnate de Dorin Marian, în calitate de şef al Cancelariei premierului Tăriceanu, şi de Bogdan Găbudeanu, şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) – demis recent de premierul Boc, iar contractele de concesiune sunt trecute în anexe secrete".

Primul act normativ: HG 1.537 din 19 decembrie 2007, privind aprobarea acordului de concesiune în perimetrul Bobocu (judeţul Buzău). Urmează HG 361 din 26 martie 2008, prin care se aprobă acelaşi tip de acord pentru perimetrul Jimbolia (judeţul Timiş) şi HG 360, din aceeaşi zi, referitoare la concesiunea perimetrului Pădureni, din judeţul Mureş.

"Firma Zeta Petroleum nu este străină de grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. Potrivit site-ului Zeta, directorul pentru România este Bogdan Popescu, persoană care a ocupat funcţia de Executive Senior Vice President of The Rompetrol Group în perioada 2003-2006. Astfel, după povestea Sterling referitoare la perimetrele din Marea Neagră, despre care Dinu Patriciu a spus clar că nu-l interesează şi în care era implicat şi un fost angajat al său, Niculae Vidu, iată că mai apare un fost angajat al grupului lui Patriciu într-o altă companie care a primit drept de concesiune pentru perimetre petroliere în România", potrivit articolului publicat de Cotidianul.

Mai mult, menţionează Cotidianul, firma Zeta Petroleum este chiar partener comercial al Rompetrol. Grupul condus de Patriciu a concesionat, în 2004, perimetrul Zegujani, din sud-vestul ţării, într-un acord de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră. În 2007, Rompetrol a anunţat că a început forajul la o sondă de explorare în acest perimetru, împreună cu firma Zeta Petroleum România SRL, subsidiară a firmei britanice Zeta Petroleum. (NewsIn)

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed