Ai o pauză la muncă de 30 de minute și nu știi cu ce să ți-o umpli? Iată 5 idei

Dacă ești o persoană care își ia în serios responsabilitățile pe care le are față de familie și faci tot ceea ce poți pentru a-i asigura un trai decent, atât pentru cei dragi, cât și pentru tine, serviciul pe care îl prestezi este o activitate extrem de importantă, iar rezultatul ei, salariul, reprezintă baza bunăstării. 

De cele mai multe ori, pentru marea majoritate a oamenilor – cca. 80-85%, conform unor studii recente, serviciul este mai mult un chin, chiar o formă de sclavie modernă, care aduce puține satisfacții sau beneficii. Pentru aceștia, un job nu reprezintă ceva interesant, palpitant, care le ridică nivelul de energie, ci mai degrabă un lucru repetitiv, arhicunoscut, care nu mai predispune la evoluție. 

Dacă te situezi și tu în această categorie de oameni, care continuă să meargă în continuare la muncă și faci mereu ceea ce trebuie, nu neapărat ce ți-ar plăcea, să știi că existe câteva metode care să „condimenteze” această stare de fapt: pauza! Pauzele din timpul serviciului sunt legale și absolut necesare pentru a mai tăia puțin din rutina obișnuită. Felul în care petreci timpul alocat acesteia este foarte important și depinde doar de tine cum îl valorifici.

Iată mai jos câteva sugestii prin care poți schimba paradigma serviciului, petrecând câteva minute de deconectare totală. 

  1. Trage un pui de somn

Dacă pentru unii, o siestă de 30 de minute – 1 oră dedicată odihnei, este un lucru imposibil din cauza specificului muncii, pentru alții este absolut în regulă. Astfel, dacă ai un job mai puțin stresant sau lucrezi de acasă, o jumătate de oră de somn este tot ceea ce ai nevoie pentru a te revigora și a-ți da boostul necesar continuării muncii. Atenție însă! Pentru unii oameni, un somn scurt la amiază poate avea efectul contrar și se pot ridica din pat mult mai obosiți și lipsiți de energie. Asta pentru că funcțiile neuronale și structura musculară nu au apucat să intre în repaos și relaxare, ca în timpul nopții, de exemplu. Din acest motiv, trebuie să vezi dacă ți se potrivește o astfel de pauză și dacă te ajută să treci mai repede și cu mai mult entuziasm peste restul zilei de muncă.  

  1. Mănâncă

Dacă nu vrei sau nu poți să dormi, mâncarea este obligatorie. Desigur, precum în cazul somnului, sunt unii oameni care, după mâncare, intră într-o stare de moleșeală, care-i face să se concentreze mai greu la task-urile serviciului. Asta deoarece sângele din zona capului, și/sau a membrelor migrează înspre zona stomacului și a intestinelor, pentru a procesa alimentele ingerate. Dacă ți se întâmpla și ție asta, ori dacă faci „intermittent fasting”, poți alege să mănânci mai târziu, după încheierea programului de lucru. 

  1. Joacă-te

Dacă alegi să nu faci nimic din cele de mai sus, poți să te gândești la o altfel de pauză: una relaxantă și antrenantă, care să te distragă total de la îndatoririle muncii. Astfel, cu ajutorul telefonului mobil sau al calculatorului, dacă ai o muncă de birou, te poți juca o jumătate de oră un joc preferat. Fie că e de strategie, cu mașini, shootere sau chiar jocuri de noroc online, această activitate îți va oferi cantitatea de energie de care ai neapărată nevoie pentru a finaliza cât mai repede ziua de muncă. Adrenalina secretată în timpul jocului te va ajuta să fii mult mai atent și mai implicat în sarcinile pe care trebuie să le finalizezi la sfârșitul zilei. Pentru jocurile de noroc online, iți recomandăm de asemenea site-ul www.jucatorul.ro.

  1. Citește

Cititul este o activitate relaxantă în timpul pauzelor, însă nu întotdeauna! Depinde și ce citești. De exemplu, nu este indicat să te apuci de lecturat un roman cu multe pagini, deoarece îl vei fragmenta foarte tare și, în final, nu vei mai înțelege nimic din el. Din acest motiv, este recomandat să citești texte relativ scurte. Specialiștii recomandă să vizionezi știri, de exemplu. Ele te ajută să te deconectezi, pe de o parte, dar și să fii mereu informat, pe de altă parte. Poți combina astfel utilul cu plăcutul într-un mod foarte surprinzător. 

  1. Ascultă un podcast

Dacă ești mai mult fanul podcasturilor, poți să-ți pui o pereche de căști și să dai Play emisiunii tale preferate. Dacă nu știi ce să alegi din cele câteva milioane pe care le găsești pe Youtube sau pe alte platforme similare, trebuie să te gândești la aria ta de interes: ce te interesează pe tine cel mai tare și ce ai vrea să știi nou. Dacă nu ești încă hotărât, poți alege un podcast de stand-up comedy, care sigur îți va provoca hohote re râs și te va ajută să-ți reiei munca cu o altă stare de spirit. 

Încearcă și tu aceste sugestii și vezi care din ele ți se potrivesc cel mai bine tipului de pauză pe care ai vrea să o iei. Desigur, mai sunt și alte variante, care pot implica ieșirea la o socializare scurtă cu colegii, dar inevitabil se va ajunge la discuții despre muncă, adică exact ceea ce nu ar trebui să faci în cele câteva minute special dedicate ție. 

Sursa foto: Unsplash.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed