Ajutoarele de la stat care se vor majora de la 1 martie 2024. Românii care vor primi bani în plus în doar cateva zile

0

Începând cu data de 1 martie, mai multe ajutoare financiare de la stat vor fi majorate. Acestea sunt calculate în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) și vor crește automat în câteva zile, odată cu majorarea valorii acestui indicator conform ratei medii anuale a inflației din 2023.

Conform Legii 225/2021, ISR este actualizat anual, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, rata inflației pentru anul 2023 a fost de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se va majora, începând cu luna martie, de la 598 de lei, cât este în prezent, la 660 de lei.

Această creștere va afecta toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, indemnizația minimă pentru creșterea copilului și altele.

Indemnizația de șomaj, conform Legii 76/2002, depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel:

  • valoarea ISR la data stabilirii indemnizației (660 de lei începând cu martie) pentru persoanele cu un stagiul de cotizare de cel puțin un an;
  • valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată în funcție de procentul diferențiat aplicat asupra mediei salariului brut lunar pe ultimele 12 luni de cotizare, în funcție de stagiul de cotizare.

De asemenea, Legea 76/2002 prevede și acordarea primei de inserție și a subvenției pentru persoane marginalizate, care vor crește, respectiv, la 1.980 de lei și 2.640 de lei, începând cu 1 martie.

În plus, conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități va fi majorată la 462 de lei (pentru handicap grav) și 350 de lei (pentru handicap accentuat).

Totodată, limita minimă a indemnizației lunare pentru concediul de creștere a copilului va fi majorată la 1.650 de lei conform OUG 111/2010.

Alte ajutoare, precum alocația lunară de plasament și indemnizația de acomodare, vor cunoaște și ele o creștere în conformitate cu legile care le reglementează.

Deși nu se calculează în funcție de ISR, venitul minim de incluziune, introdus în locul fostelor ajutoare sociale de la 1 ianuarie conform Legii 196/2016, se majorează și el în luna martie a fiecărui an, în funcție de rata medie anuală a inflației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.