Marius Budăi, explicaţii de ultimă oră despre recalcularea pensiilor. Riscul ca veniturile românilor să scadă

0


Ministerul Muncii a publicat detaliile aplicării noii Legi a Pensiilor, programată să intre în vigoare în luna septembrie. Cu toate acestea, un aspect al normelor metodologice a stârnit neliniște printre pensionari, existând temerea că veniturile lor s-ar putea să nu beneficieze de creșterile promise.

În mod specific, îngrijorările au fost generate de Articolul 125 al normelor, care, prin recalcularea pensiilor, ar sugera posibilitatea unei scăderi a veniturilor seniorilor.

Conform normelor de aplicare, Articolul 125 stipulează:

„(1) Pensile stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a noii legi, devenind pensii conform Articolului 144 din lege, vor fi recalculate automat, în conformitate cu dispozițiile Articolului 155 din lege.

(2) În cazul în care, ca rezultat al recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), cuantumul pensiei, determinat prin valorificarea venitului total lunar realizat, așa cum este prevăzut în Articolul 139 alineatul (1) din lege, este mai mic decât cel plătit anterior, se va acorda cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”

Practic, potrivit unor calcule realizate de ziarulprofit.ro, un pensionar care ar urma să primească 6.000 de lei conform noii legi, dar care primea deja 8.000 de lei conform legii anterioare, va păstra suma actuală a pensiei. Problema apare în ceea ce privește indexarea pensiilor. Dacă indexarea anuală cu rata inflației adăugată la pensia de 6.000 de lei nu o depășește pe cea veche de 8.000 de lei, atunci pensionarul respectiv va pierde indexarea. Practic, multe pensii nu vor crește până când cea obținută conform noii legi nu va depăși cea de conformitate cu vechea lege.

În fața acestor preocupări, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a oferit unele clarificări.

„Dacă președintele Casei de Pensii a făcut o astfel de declarație, aceasta este eronată. Vă asigur că nicio pensie nu va fi redusă, absolut nicio pensie nu va fi redusă. Și cred că este clar că eu sunt întotdeauna responsabil pentru ceea ce afirm.

Nu uitați că am fost implicat în elaborarea acelei legi și cunosc în detaliu conținutul său. A existat o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii, unde s-a omis articolul 111. Acesta a fost reformulat și este explicat foarte clar în normele de aplicare, la Articolul 125, alineatul 2, că nicio pensie nu va fi redusă.

Grupurile de muncă, încadrarea, plata și recunoașterea lor sunt tratate în legea pensiilor, iar încadrarea în condiții deosebite de muncă nu este determinată printr-o altă lege sau prin niște măsurători, ci prin legea pensiilor în sine”, a declarat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, în cadrul interviului pentru Antena 3 CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.