Alegeri 2024 în România: calendar și informații

0

Patru tipuri de alegeri sunt programate. În țara noastră, anul acesta, au loc alegerile locale, alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale și alegerile europarlamentare.

Alegerile locale vor avea loc în 9 iunie 2024, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, asta după ce coaliția de guvernare PSD-PNL a decis comasarea alegerilor.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie.

Ultimele au fost lăsate alegerile parlamentare, în decembrie.

Calendarul alegerilor:

9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare
15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale
8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare

Pe 9 iunie au loc alegerile locale. Se votează primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Votul este important, pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale.

Alegerile europarlamentare vor avea loc tot pe 9 iunie și sunt un proces electoral democratic prin care românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Eurodeputații joacă un rol important în luarea deciziilor care afectează viața cetățenilor UE.

La alegerile prezidențiale se votează noul președinte al României. Președintele joacă un rol foarte important, fiind cel care reprezintă statul român pe plan extern și are puteri în domenii cheie precum apărarea națională, siguranța națională, politica externă și numirea unor oficiali guvernamentali.

Alegerile parlamentare, programate pentru 8 decembrie, sunt procesul prin care cetățenii români cu drept de vot își aleg reprezentanții în Parlamentul României. Parlamentul este organul legislativ suprem, care are rolul de a elabora și adopta legi, de a aproba bugetul de stat, de a controla activitatea Guvernului și de a ratifica tratatele internaționale. Parlamentul este format din două camere: Camera Deputaților – cu 330 de deputați și Senatul – cu 136 de senatori.

Alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate într-un singur tur. Doar alegerile prezidențiale se organizează în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numărul total de voturi valabil exprimate.

În timp ce alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, cele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui au loc din cinci în cinci ani.

În România, instituția care organizează alegerile este Autoritatea Electorală Permanentă. Pe site-ul AEP urmează să apară informații utile pentru alegători. De asemenea, pe site-ul Biroului Electoral Central pot fi găsite detalii despre legile care stau la baza organizării alegerilor.