ALERTĂ! Putin nu recunoaște independența republicilor separatiste din Ucraina

0

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk, anunţă Kremlinul.

„Preşedintele a primit solicitarea, a reacţionat, a analizat-o. Însă a subliniat că recunoaşterea Republicii Populare Lugansk şi a Republicii Populare Doneţk nu ar fi în conformitate cu Acordul de la Minsk. Aceasta este situaţia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Întrebat care vor fi următorii paşi procedurali în privinţa solicitării Dumei de Stat, Dmitri Peskov a precizat că „nu există reguli clare în această privinţă”. „Solicitarea Dumei de Stat este un semnal clar despre poziţia deputaţilor şi despre opiniile predominante ale cetăţenilor. Cu toate acestea, preşedintele a evidenţiat că este esenţial să fie facilitată rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei şi că acest lucru trebuie realizat prin eforturi complete de aplicare a setului de măsuri convenite la Minsk. Preşedintele se va concentra în acest sens”, a subliniat Dmitri Peskov, scrie mediafax.ro.

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat marţi o rezoluţie prin care îi propune preşedintelui Vladimir Putin recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk, afectate de un conflict militar între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Marţi, în conferinţa de presă organizată împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, Vladimir Putin a pledat pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei „pe baza oportunităţilor oferite de Acordul de la Minsk”.

Statele Unite au criticat iniţiativa legislativă a Dumei de Stat. Recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste „ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Administraţia de la Kiev şi insurgenţii separatişti proruşi se acuză reciproc în mod frecvent de încălcarea armistiţiului aflat în vigoare în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei este de aproximativ 14.000 de morţi. Rusia este acuzată că le oferă susţinere insurgenţilor separatişti proruşi, dar Administraţia de la Moscova respinge acuzaţiile.