Alexandru Rafila, despre medicii de la stat care trimit pacienții la privat: ”Nu e moral, nici uman”

Alexandru Rafila nu este de acord cu atitudinea anumitor medici care lucrează la spitalele de stat din România.

Ministrul Sănătății susţine că nu este tolerabil ca un medic angajat în sistemul public să trimită pacienţii într-o clinică privată, pe motiv că ”ar fi mai bine”.

”Nu este nici moral, nici etic, nici uman”, susţine ministrul Sănătăţii. Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, este vizat de acuzaţii de incompatibilitate. Conform documentelor prezentate de Hotnews.ro, Cârstoiu ar fi dat consultaţii, contra cost, la clinica privată a soţiei sale, în timp ce ocupa şi funcţia de manager al Spitalului Universitar, situaţie interzisă de lege. În replică, medicul Cîrstoiu a declarat: ”Nu am niciun fel de conflict de interese sau incompatibilitate”.

Alexandru Rafila, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă un medic la stat ar trebui să poată profesa şi în privat sau dacă ar trebui să primească o interdicţie în acest sens.

Ce spune Alexandru Rafila

”Interdicţiile nu sunt bune. Nu cred că interdicţia este soluţia, ci alternativa. Sunt mai multe alternative. În primul rând, atunci când lucrezi într-un spital public ai un program de lucru. Primul lucru pe care trebuie să-l facă un manager este să verifice că toată lumea are programul complet. Programul de lucru pentru care tu eşti plătit este de 7 ore, inclusiv o gardă. De 6 ore, să spunem.

Deci tu trebuie să fii de la ora 8.00 la 14.00 prezent. Dacă tu te duci să dai consultaţii într-o clinică privată la ora 12.00, e o problemă. Managerii trebuie să vegheze ca personalul să stea la spital conform programului. După, fiecare face ce crede el: lucrează într-o clinică privată sau, ceea ce se practică în multe ţări din Europa, în spitalul public poţi să oferi consultaţie privată, după amiază, pe timpul tău. E o formă de transparentizare”, a spus Alexandru Rafila la Prima TV.

Ministrul Sănătăţii a criticat decizia medicilor din sistemul public care trimit pacienţi la spitalul privat.

”Nu este nici moral, nici etic, nici uman. Eu am încredere foarte mare în sistemul public de sănătate, iar atunci când apelezi la servicii private, pentru condiţii locative mai bune, să spunem, cu toate că avem şi spitale publice comparabile, e o decizie a ta. Nu este tolerabil să nu prestezi serviciile pentru care eşti plătit în spitalul public şi să trimiţi pacienţii la privat că ar fi mai bine. Nu!”, a conchis Rafila.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed