Amenzi Rovinietă 2021. Unde trebuie să le plătești și după cât timp se prescriu

0
3

Amenzi Rovinietă 2021. Dacă ți se întâmplă să uiți să plătești rovinieta pentru mașina la timp, CNAIR te amendează evident, însă sumele diferă de la un autoturism la altul.

De menționat este faptul că, spre deosebire de alte țări, în România, orice șofer care circulă pe drumuri publice trebuie să achite așa numita taxă de drum, rovinieta. În caz contrar, acesta va fi amendat.

Pentru a evita amenzile de rovinietă, șoferul poate verifica singur dacă mașina sa are sau nu plătită aecastă taxă. În acest context, CNAIR a pus la dispoziţia conducătorilor auto portalurile web al CNADR (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro.

O altă metodă de a afla dacă mai ai rovinieta valabilă este benzinăria, însă în cazul în care taxa nu este plătită, vei fi nevoit să o plătești pe moment, imediat după aflarea informației.

Care este prețul unei roviniete 

Prețul unei roviniete depinde de perioada în care vrei ca aceasta să fie valabilă. Astfel, pentru o perioadă de 7 zile, posesorul mașinii va plăti suma de 14 lei.

Pentru o perioadă de 30 de zile, prețul rovinietei este de 32,67 lei, iar pe o perioadă de 90 de zile, prețul este de 60,66.

Cea mai convenabilă este plata rovinietei pentru o perioadă de 12 luni, adică un an de zile, care constă în suma de 130, 66 lei. Aceste prețuri sunt valabile doar pentru autovehicule. În cazul mașinilor de transport marfă, prețurile diferă și pot fi aflate din benzinării, sau direct de pe site-ul e-rovinieta.ro.

Amenzi rovinietă 2021. Unde se plătesc 

Amenzile pentru rovinietă variază și ele în funcție de vehiculului în cauză. În principiu, sumele sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului pe care îl conduc.
Astfel, în cazul autoturismelor amenda este între 250 – 500 de lei. Pentru vehiculele de transport marfă sub 3,5 tone, amenda este între  750 – 1.250, iar pentru vehicule de transport marfă 3,5 tone – 7,5 tone și vehicule de transport persoane cu 9 – 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul), amenda se încadrează între 1.250 – 1.750.
Sumele cresc și pot ajunge chiar și la 4.500 de lei în funcție de vehicul. Toate amenzile pot fi plătite la trezoreriile din județul unde mașina este înregistrată, dar și pe internet, pe site-ul ghiseul.ro.
De menționat este faptul că, începând cu anul 2018, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata rovinietelor a scăzut de la șase la patru luni, din momentul în care mașina posesorului auto a fost surprinsă de detector, sau oprită direct de către agentul de poliție.