Ciolacu: „Consiliul Concurenței va ancheta scumpirea detergenților”

0

Premierul a făcut anunțul! Marcel Ciolacu a transmis, marți, că Consiliul Concurenței va ancheta scumpirea detergenților, al căror preț a crescut cu 25% după ce Guvernul a introdus mecanismul de plafonare a adaosului comercial la alimente.

„Prețul la detergenți a crescut cu 25%. Urmează Consiliul Concurenței să facă o anchetă. Am și vorbit deja cu președintele”, a declarat Marcel Ciolacu.

La 1 august 2023, Guvernul a introdus un mecanism prin care a plafonat temporar adaosul comercial la 14 grupe de produse alimentare. Ulterior, acest mecanism a fost prelungit ca durată și extins și la alte tipuri de alimente.

Unii comercianți au găsit metode de a evita măsura, prin vânzarea de mălai la 1,05 kg, în loc de mălaiul la un kilogram al cărui adaos este plafonat, iar alții au compensat prin scumpirea altor produse, precum detergenții, pampers, bulion și altele.

Institutul Național de Statistică a confirmat, astăzi, că dintre mărfurile nealimentare, detergenții s-au scumpit cu 25,64%. Comercianții spuneau că prelungirea plafonării va duce în continuare la creșterea prețurilor în alte zone de produse.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, explica anterior acest mecanism de piață, intitulat „efectul waterbed”.

​​„Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Este ceea ce în economie se numește ”waterbed effect””, a declarat Bogdan Chirițoiu. Acesta a admis că retailerii au crescut prețurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, introdusă de Guvernul Ciolacu.

Întrebat de jurnaliști dacă nu cumva acest comportament poate fi anticoncurențial, similar cu cel al unei înțeleri între companii, Chirițoiu a respins această ipoteză.

„Este un comportament de adaptare la legislație. Nu vedem acest comportament ca pe o încălcare a legii concurenței, ci ca pe o adaptare la condițiile legislației”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

În ciuda faptului că inflaţia a fost în luna aprilie în scădere cu aproape un procent faţă de luna precedentă, prețul detergentilor a crescut față de anul trecut cu 25%.